Svaštara

Morate im se diviti i uvijek su u pravu: Ove stavke pomoći će vam da prepoznate narcisa

Iako izraz narcis svakodnevno koristimo, mnogi pojedinci nisu svjesni da je narcisoidni poremećaj ličnosti (NPD) zapravo ozbiljan poremećaj mentalnog zdravlja. Ovih sedam stavki mogu vam pomoći da odredite imate li posla s jednim od njih.

narcis -dreamstime

Poput mnogih poremećaja mentalnog zdravlja, tako ni kod narcisoidnog nije sve crno-bijelo. Neke karakteristike mogu biti očite, dok su druge prilično suptilne.

Ako niste sigurni je li neko koga poznajete narcis, stavke u nastavku mogle bi vam pomoći da to utvrdite.

Predvode svaki razgovor i neprestano govore o sebi

Narcisi često misle da su bolji i pametniji od svih ostalih. Zbog toga uspjevaju stalno pričati o sebi i svojim postignućima. Rijetko će vas pitati za ono što se dešava u vašem životu i uglavnom će oni imati glavnu riječ, dok ćete vi šutjeti.

Empatija

Jedna od karakterističnih osobina narcisa je njihova nesposobnost da osjete kako se druga osoba osjeća. Oni vrlo često ne shvataju pojam emocija te je moguće da ćete se kraj njih osjećati nevidljivim ili neshvaćenim.

Odnosi na duge staze

Narcisoidne osobe uglavnom imaju samo povremene prijatelje, poznanike ili čak ljude koje smatraju “neprijateljima”. Oni uglavnom nemaju dugoročne niti prave odnose, a moguće da ćete primijetiti i kako kritiziraju vaše prijatelje ili vas tjeraju da se osjećate krivima što provodite vrijeme s njima.

Gaslighting

Ovakve osobe odlikuje i oblik psihološke manipulacije poznat kao gaslighting. Gaslighting podrazumijeva kada neko natjera drugu osobu da preispita svoja viđenja ili doživljaj stvarnosti kako bi stekao kontrolu nad njom. Može ostaviti trajan utjecaj na nečije mentalno zdravlje, do tačke u kojoj će se osoba uvijek osjećati krivom ili kao da je sve što radi pogrešno.

Uvijek su u pravu

Osobe koje nemaju poremećaj narcisoidnosti u stanju su prepoznati kada učine nešto pogrešno te nemaju problem to priznati i drugoj strani uputiti izvinjenje. U međuvremenu, svađe s narcisom će vas iscrpiti jer kod njih ne postoji rasprava ni kompromis. Jednostavno su uvijek u pravu.

Zadirkivanje

Malo zadirkivanja nikada nije na odmet, međutim kod narcisa ono vrlo brzo može postati “podmuklo”. Od vašeg izbora odjeće do načina na koji se izražavate, narcis će vas kroz svoje opaske udarati ispod pojasa i nastojati uništiti vaše samopouzdanje, a šale će biti sve samo ne smiješne.

Uvijek im se morate diviti

Najčešća karakteristika narcisa je njihov nagon da budu prihvaćeni, no i “obasuti” komplimentima od drugih. Uglavnom žele da ih se stalno hvali, čak i izmišljaju njihova postignuća. Jačanje njihovog ega pomaže im da se osjećaju cijenjenim i tako prikriju veliku nesigurnost koju kriju duboko u sebi. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh