Svaštara

Ovo je najgora hrana za vaše zdravlje, potvrdili su stručnjaci

ŽAO nam je što vam ovo moramo reći, ali ako želite živjeti zdravije, morate izbaciti slaninu sa svog jelovnika. Stručnjaci tvrde da se nalazi među najgorom hranom za ljudsko zdravlje. Evo što se sve nalazi na popisu.

domaci cips- coolarnika

1. Slanina
Jednostavno, slanina nije dobra za zdravlje.

“Mnogi ne znaju da je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala slaninu u istu kategoriju kao i duhan kada je u pitanju karcinogeneza”, kaže dr. Reyzan Shali, misleći na proces kojim se zdrave stanice pretvaraju u stanice raka.

“Napravili smo dobar posao poticanjem ljudi da prestanu pušiti, ali zašto ne apeliramo da prestanu jesti slaninu”, pita se.

2. Pržena hrana
Pržena hrana je također loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebala biti osnova prehrane, a sve češće jest, kaže dijetetičarka Angela L. Lago.

“Općenito, pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca i rizik od razvoja pretilosti”, ističe Lago.

3. Čips
Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranjiv, a bogat jeftinim mastima i natrijem. To varira ovisno o marki, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbjegavat će ga u bilo kojem obliku.

4. Dodani šećer
Ako na pakiranju hrane vidite da sadrži dodani šećer, najbolje je odustati od kupnje.

Liječnica Andrea Paul ističe da dodani šećer u suštini nema nutritivnu vrijednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od pretilosti i metaboličkih bolesti.

5. Prerađena ulja
Dijetetičarka i nutricionistica Paloma Health savjetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, ulje uljane repice, kukuruzno i biljno ulje. prenosi index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh