Svaštara

Pogledajte NAJVEĆU MUNJU u historiji: Duža od 768 km, obasjala tri države VIDEO

Skoro 768 kilometara duga munja koja je obasjala nebo iznad tri američke države postavila je novi svjetski rekord za najduži bljesak, potvrdili su naučnici, prenosi BBC.

Munja se 2020. protezala 768 kilometara i obasjala je nebo iznad Misisipija, Lujzijane i Teksasa.

Prethodni rekord je bio 709 kilometara i zabilježen je u Brazilu 2018. godine. Munje su retko ovako velike i obično traju manje od sekunde. Još jedna munja je zabilježena 2020. godine u Urugavju i Argentini. Ona je takođe postavila novi rekord u trajanju od 17,1 sekunde. Prethodni rekord je bio 16,7 sekundi.

“Ovo su izvanredni zapisi o događijima sa munjama”, rekao je profesor Rendal Kerveni, izvjestilac Svjetske meteorolške organizacije za vremenske i klimatske ekstreme, prenosi BBC.

Profesor je dodao da će vjerovatno postojati veći ekstremi i da će vjerovatno biti zabilježeni u budućnosti zahvaljujući napretnu u svemirskoj tehnologiji detekcije munja.

SMO je upozorio da je munja opasna i pozvao je ljude u oba regiona i širom svijeta da budu oprezni tokom oluja.

“Ovi izuzetno veliki i dugotrajni događaji sa munjama nisu izolovani, već su se desili tokom aktivnih oluja sa grmljavinom”, rekao je spescijalista za munje Ron Hol u sopštenju SMO-a.

“Kad god se čuje grmljavina, vrijeme je da se odete na bezbijedno mjesto”, rekao je.

Ranije vijesti o “stremnim munjama” su uključivale incident iz 1975. godine, u kojem je 21 osoba ubijena od jednog bljeska groma dok su se gurali unutar šatora u Zimbabveu.

U drugum incidentu je 469 ljudi poginulo, kada je grom udario u egiptatski grad Dronka 1994. godine, uzrokujuju da zapaljena nafta preplavi grad.

SMO napominje da su jedine bezbijedne lokacije od groma zgrade, a ne strukture kao što su autobuske stanice ili one koje se nalaze na plažama.

Potpuno zatvorena vozila sa metalnim vrhovima se takođe smatraju pouzdano bezbijednim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh