Svaštara

Deset najskupljih katastrofa 2020. koje su svijet koštale 170 milijardi dolara

Studija agencije za pomoć i razvoj “Christian Aid” pokazuje da povećanje iznosa štete nastale od vremenskih nepogoda od 13 posto odražava posljedice klimatskih promjena, pri čemu je uragan Ida bio najskuplji, prenosi danas Guardian pozivajući se na AFP.

uragan - AFP

Deset najskupljih vremenskih katastrofa ove godine izazvalo je štetu od više od 170 milijardi dolara, što je 20 milijardi više nego 2020. godine, otkrila je britanska humanitarna grupa.

„Aid“ je saopštio da trend rasta odražava efekte klimatskih promjena prouzrokovanih ljudskim faktorom i dodao da je u 10 katastrofa poginulo najmanje 1.075 i raseljeno 1,3 miliona ljudi.

Grupa za pomoć svake godine izračunava troškove vremenskih incidenata kao što su poplave, požari i toplotni talasi prema zahtjevima osiguranja.

U 2020. godini, otkriveno je da je 10 najskupljih vremenskih katastrofa na svetu prouzrokovalo štetu od 150 milijardi dolara, što je ovogodišnji ukupan porast od 13 posto.

Najskuplja katastrofa u 2021. bio je uragan Ida, koji je pogodio istok Sjedinjenih Američkih Država i prouzrokovao štetu od oko 65 milijardi dolara.

Nakon što se obrušio na Luizijanu, krajem avgusta, krenuo je ka sjeveru i izazvao velike poplave u Njujorku i okolini.

Smrtonosne poplave u Njemačkoj i Belgiji, u julu, bile su sljedeće na listi sa gubicima od 43 milijarde dolara.

Zahlađenje i zimska oluja u Teksasu, koja je uništila električnu mrežu, koštala je 23 milijarde dolara, nakon čega su usljedile poplave u kineskoj provinciji Henan, u julu, koje su koštale oko 17,6 milijardi dolara.

Druge katastrofe koje koštaju nekoliko milijardi dolara uključuju poplave u Kanadi, kasno proljećno smrzavanje u Francuskoj, koje je oštetilo vinograde, i ciklon u Indiji i Bangladešu u maju.

U izvještaju se priznaje da ta evaluacija uglavnom pokriva katastrofe u bogatim zemljama, gdje je infrastruktura bolje osigurana, i da je finansijski danak od katastrofa za siromašne zemlje često neprocjenjiv, a navodi se primjer Južnog Sudana, gdje je poplavama pogođeno oko 800.000 ljudi. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh