Svaštara

Zašto poslije svađe sa partnerom dolazi se*s

Odsustvo partnerovog dodira podstiče žudnju, ali i maštu. Naš partner tokom svađe više nije neko koga možemo tek tako da imamo, nego nam to što je u tom trenutku nedostižan raspaljuje i maštu i žudnju.

Par - Moj.ba

Koliko puta ste u filmovima vidjeli kako ljubavni par, nakon svađe, pređe na seks? Koliko puta se vama to u životu dogodilo?

Podsjetimo se šta nam se događa s tijelom kad smo ljuti. Povećava se nivo kortizola (hormona stresa), ubrzava se rad srca, povećava se nivo testosterona, odgovornog za seksualnu želju. U adrenalinskom stanju raste i tjelesna temperatura, počinjemo da se znojimo. Dakle, fizički znaci gotovo su identični onima kad imamo seks.

Razgovor sa naučnicima i psihoterapeutima pokazao je, čini se, da iza svega stoji naučno objašnjenje, a postoji i pet najčešćih razloga zašto se svađa završava seksom.

Hormoni
Nivo hormona, poput testosterona, adrenalina i kortizola (hormona stresa), tokom svađe raste, posebno kada se svađamo s ljudima koje volimo.

“Kada tijelo oslobodi kortizol usljed stresa, naša tijela i umovi mogu da čeznu za bliskošću koju pruža seks”, objašnjava seksualna terapeutkinja Dženi Skajler.

S druge strane, orgazam podstiče proizvodnju serotonina, dopamina, adrenalina i oksitocina (hormon ljubavi), što ublažava učinak hormona stresa, objašnjava terapeut za seks i veze Endru Aron. To znači da, dok vas hormoni oslobođeni tokom svađe “podižu”, hormoni oslobođeni nakon seksa vas smiruju i čine da se osjećate zadovoljno, a daju vam i osjećaj moći i sigurnosti.

Evolucija
Vruće igre nakon ljutite borbe s partnerom otključavaju duboki i iskonski dio naše psihe.

“Seks nakon svađe ne samo da pruža olakšanje, već stvara i uzbuđenje. Prelazite iz prijetnji u osjećaj pobjede u prevladavanju prijetnje i radost zbog preživljavanja”, pojašnjava Aron.

U osnovi, možete da se osećate kao da ste prevladali nešto opasno pa vaše tijelo usljed toga postaje uzbuđeno, ili “napaljeno”.

Tjeskoba i uzbuđenje
Uzbuđenje i tjeskoba povećavaju puls, protok krvi i disanje.

“Uzbuđenje zbog jedne od tih emocija vjerovatno će se prenijeti na drugu”, objašnjava seksualni terapeut Robert Tomas, saosnivač Sextopedije.

Kad smo pod stresom, poput onog izazvanog svađom, uzbuđuje se naš nervni sistem, što podstiče naš odgovor u kom biramo borbu ili bijeg, što nas ispunjava energijom i čini motivisanima da fizički djelujemo na neki način.

Bavite se sadomazohizmom
Jeste li znali da riječ “strast” ima latinsko porijeklo koje zapravo dolazi od “patior”, što znači trpjeti?

“Postoji uska veza između bijesa, strasti, patnje i povezanosti”, kaže Valeri Mersed, osnivačica časopisa Precipice.

Borba može da bude podstaknuta seksualnim fantazijama (kroz sticanje seksualnog užitka zbog nanošenja ili primanja bola). Naravno, to ne znači da ćete sigurno završiti u takvim odnosima, ali možda završite u krugu onih koji imaju priliku da eksperimentišu.

Suočavanje sa traumom
Traumatični događaji koji su sadržali svađu i borbu ili snažnu ljutnju ponekad mogu da se povežu sa seksualnim osećanjima. Zbog toga se događa da ste uzbuđeni kad god imate potrebu da se posvađate s partnerom.

“Kad se parovi svađaju, često podstaknu okidač ili vrlo uplašeni dio svog memorijskog sistema. Strah stvara osjećanje napuštenosti, neadekvatnosti ili oboje, pa seks ponekad može da ublaži taj strah povećavanjem intimnosti i ponovnim uspostavljanjem osjećanja sigurnosti.”

I zbog svega ovoga, seks pomirenja može biti divan. Želja da uspostavite vezu i oprostite partneru je prioritet poslije svađe, pa je seks pomirenja način da partneri jedno drugom ponovo iskažu ljubav i uspostave bliskost,pišu Nezavisne

Naravno, okrutnost, nasilje ili emocionalno zlostavljanje ukazuju na nezdravu dinamiku u vašoj vezi i trenutak kad treba podići “crvenu zastavicu” da to prekinete. Takođe, ako ikad zaključite da vaša veza postaje dobra tek nakon što su vaši odnosi stvarno postali loši, to je svakako razlog da posjetite seksualnomg terapeuta, kako biste prebrodili tu situaciju ili razmislili o raskidu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh