Svaštara

Sedam tajni japanskog obrazovnog sistema koje djecu dovode do uspjeha u životu

U Japanu se škola smatra važnom odskočnom daskom u životu.

Dijete - Shutterstock

Školska godina u toj zemlji ima 210 nastavnih dana, dok se u Hrvatskoj nastava organizira i izvodi najmanje u 175 dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 dana. Iako japanski obrazovni sustav ima mnogo sličnosti s onima u drugim zemljama, postoji nekoliko aspekata koji ga čine jednim od najučinkovitijih u svijetu.

Bright Side je popisao zbog čega je japanski sustav toliko ispred ostalih.

1. Spavanje je znak predanosti

Ako dijete u Japanu zaspi tijekom nastave, to nije nimalo čudno. Škole imaju zahtjevan raspored, pa se spavanje za školskom klupom ne smatra znakom nepoštovanja ili lijenosti, nego predanosti.

2. Do četvrtog razreda djeca u Japanu ne polažu ispite

Možda se čini čudno, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. U prve tri godine cilj je razviti karakter djece i uspostaviti dobre manire, a ne prosuđivati njihovo znanje. Također, djecu se uči da poštuju druge i razvijaju vezu s prirodom i životinjama. prenosi “Index“.

3. Djeca sama čiste školu

Dok škole u ostatku svijeta zapošljavaju domare i spremačice koji su zaduženi za red i čistoću, to u Japanu nije slučaj. Tamo su učenici odgovorni za čistoću učionica, školske kuhinje, čak i wc-a.

Japanski edukatori vjeruju da zajedničko čišćenje uči djecu da si međusobno pomažu i rade u timovima. A trošeći vrijeme na brisanje stolova i podova uče poštovati svoj i tuđi rad.

4. Učenici jedu u učionici sa svojim učiteljem

Dok u nekim zemljama ne dolazi u obzir vidjeti učitelja kako jede sa svojim učenicima, u Japanu se to smatra korisnim u izgradnji njihove veze. Tijekom ručka vode korisne razgovore koji pomažu da atmosfera bude toplija.

Japanske škole djeci nude zdrave i uravnotežene obroke. Ručak se sprema prema standardiziranom jelovniku koji su razvili zdravstveni djelatnici i kvalificirani kuhari.

5. Djeca pohađaju radionice nakon škole

Radionice nakon škole vrlo su popularne u Japanu. Tamo učenici mogu naučiti puno novih znanja i vještina. Nastava se održava u večernjim satima, a većina japanskih učenika polazi radionice kako bi si osigurali upis u dobre srednje škole. Za razliku od mnogih učenika diljem svijeta, Japanci uče čak i vikendom te praznicima.

6. Djeca uče poeziju i japansku kaligrafiju

Japanska kaligrafija oblik je umjetnosti u kojem ljudi pišu smislene kanji znakove (kineske znakove koji se koriste u modernom japanskom jeziku).

Haiku je, s druge strane, oblik poezije u kojem se jednostavnim izrazima čitatelju prenose duboke emocije. Smatra se da ovaj oblik poezije ima intelektualne, terapeutske i estetske učinke.

Učeći kaligrafiju i poeziju, djeca uče poštovati svoju stoljetnu tradiciju i cijeniti svoju kulturu.

7. Gotovo svi učenici nose uniforme

Kodeks odijevanja omogućuje usmjeravanje pažnje učenika prema učenju i rastu, a također potiče djecu da se izraze na druge načine, a ne odijevanjem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh