Svaštara

Švedska filozofija života: Strogo se drže radnog vremena i nikad ne ostaju duže na poslu

Posebnost klime Skandinavskog poluostrva se na neki način odrazila na karakter njegovih stanovnika.

Šveđani su čak stvorili posebnu filozofiju života Lagom. Ovaj izraz nije moguće tačno prevesti, ali njegovo značenje bi bilo zlatna sredina. Danas je skandinavski način života postao sve popularniji. Mnogi usvajaju njihov način uređenja enterijera, filozofiju i druge aspekte postojanja.

Pa da vidimo koji su to principi Lagom filozofije. 1. Porodica i odnosi; Koncept lagom vas podstiče da sebi ne namećete više nego što možete postići. To se jasno ogleda u ravnopravnosti uloga partnera. Šveđane ne dijele odgovornosti na muške i ženske.

Žena može biti domaćica, ali i uspješna oslovna žena. Isto važi i za muškarca. Svako bira aktivnosti koje mu se sviđaju i niko ne nastoji sebe uvrstiti u okvir savršenog partnera te svako od njih ima priliku za samoostvarenje.

Kada je u pitanju odgoj djece oni ne preopterećuju djecu sa vannastavnim aktivnostima ako to djeca ne žele. 2. Posao i karijera; Ljudi u Švedskoj se strogo pridržavaju radnog vremena. Sa druge strane, nisu navikli da kasne i nikada ne ostaju duže na poslu.

Vikend je rezervisan za porodicu i odmor pa vikendom čak i ne provjeravaju poštu koja je vezana za posao. Takva tačnost ukazuje i na zaštitu ličnih interesa i na poštivanje vremena drugih ljudi. 3. Prijatelji; Šveđani jako poštuju i cijene svoje prijatelje,piše Infpult

Skandinavci nisu navikli direktno izražavati svoje mišljenje ako im nešto ne odgovara, ali ako ih upitate odgovoriće vam na način da vas ne uvrijede. 4. Interakcija sa prirodom; Koncept umjerenosti Šveđana također se očituje u odnosu na prirodu. Na primjer, suzdržavaju se od nerazumnog korištenja prirodnih resursa. Kupuju samo one stvari koje će trajati dugo i koriste ekološki prihvatljivu tehnologiju.

Koncept lagom omogućuje vam da se riješite pretjeranog konzumerizma i gužve. Ovo je koristan put koji pomaže postići harmoniju u svim područjima života, steći samopouzdanje i povećati nivo sreće. Kao rezultat toga, osoba pronalazi potrebnu ravnotežu i mudro troši svoju energiju


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh