Svaštara

Žena nije dozvolila da joj polumrtvog muža isključe sa aparata: Ta odluka zauvijek joj je promijenila život

Ispostavilo se da je donijela ispravnu odluku.

Adam Benks - Evening Gazzete

Adam Benks (39) iz Jorkšira, koji se dugo borio sa koronavirusom i praktično “ustao iz mrtvih” ponovo je počeo da hoda i da govori, iako mu ljekari nisu davali nikakve šanse, naprotiv.

Komisija je predložila da ga skinu sa respiratora jer su mu pluća bila gotovo uništena nakon pet nedjelja provedenih u komi.

Njegova supruga Meri odbila je takvu mogućnost, kazala da će se boriti dok god bude bilo i tračka nade, a njen potez ispostavio se kao ispravno rješenje.

– Meri je odbila i molila ljekare da nastave da me liječe. Pluća su mi bila 90 posto uništena, a u roku od nekoliko dana bio sam priključen na respirator – rekao je Adam, koji je u januaru ove godine obolio od teškog oblika kovida, ispričavši tešku borbu za život u bolnici Džejms Kuk u Lesteru.

Budući da je dosta vremena proveo u komi, gotovo da se i ne sjeća opake borbe. Kada se probudio, osjećao se kao da halucinira, jer je bio doziran jakim lijekovima.

– U jednom trenutku sam pomislio da ljekari i sestre pokušavaju da me ubiju lijekovima, pa sam prestao da ih uzimam jedan dan i odmah mi je bilo loše. Nisam jeo dva i po mjeseca, a glasne žice su mi se osušile. Dvije nedjelje sam proveo na intenzivnoj njezi da ponovo skupim snagu i naučim da hodam – rekao je Adam, koji je čudom preživeo, prenosi Dejli mejl.

Otpušten je iz bolnice 19. aprila, ali je znao da ga čeka dug put do oporavka i drago mu je što se te dogodilo njemu, a ne nekom od njegove porodice.

Njegova supruga kazala je da je i ona prolazila kroz pakao i da nije znala šta će se dogoditi iz minuta u minut.

Adam Benks – Evening Gazzete

– Bila sam ubijeđena da će mu u bolnici dati malo kiseonika i pustiti ga kući. Nisam znala da će mu pluća tako brzo biti uništena i da će ljekari doći u situaciju da me pitaju za odobrenje da ga skinu sa respiratora. Ljudi koji su radili u bolnici postupili su profesionalno, dali su maksimum i to je urodilo plodom. Zahvalna sam im na svemu – zaključila je Meri Benks, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh