Svaštara

Dobra vijest za sve vakcinisane Johnson&Johnsonom, štiti i od delta soja

Iz kompanije Johnson&Johnson saopćili su kako njihova vakcina protiv koronavirusa daje imunitet najmanje osam mjeseci te da ona efikasno štiti i od delta varijante virusa.

Johnson&Johnson - BBC

“Trenutni podaci, prikupljeni tokom osam mjeseci pokazuju da jedna doza Johnson&Johnson vakcine generira snažan odgovor organizma u vidu neutralizirajućih antitijela i taj odgovor ne jenjava već jača s vremenom”, rekao je doktor Mathai Mammen, šef odjela za istraživanje i razvoj vakcina.

Jedna doza vakcine pruža zaštitu
Iz kompanije kažu i kako jedna doza vakcine pruža dugotrajnu zaštitu u vidu antitijela kao i da generira T-ćelije imunološkog sistema koje traju i osam mjeseci. prenosi 2N1″.

Istraživanja su napravljena na 20 dobrovoljaca u ranoj fazi testiranja vakcina i pokazala su da spomenute T-ćelije, koje lociraju i uništavaju zaražene ćelije, djeluju osam mjeseci. Iako to nije stvarna slika, takva istraživanja obično su indikator zaštite koju vakcina pruža.

Vakcina testirana i protiv novih sojeva
Iz Johnson&Johnsona kažu i kako su efikasnost vakcine testirali i na novim varijantama virusa te da se pokazalo da ona pruža adekvatnu zaštitu i protiv njih, uključujući i delta varijantu koja se širi brže od ostalih, piše CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh