Svaštara

Evo koliko često biste trebali mijenjati tenisice u kojima trenirate

ZA ISTINSKE ljubitelje sporta novi par tenisica za vježbanje je prekrasna stvar. Bez obzira na to jeste li trkač, ljubitelj HIIT-a ili netko tko voli svaki trening začiniti novim vježbama, ključno je imati solidan par tenisica.

Tenisice - Večernji.hr

No one se s vremenom troše i trebali biste ih zamijeniti. Ali koliko često trebate zamijeniti tenisice za trčanje ili tenisice za vježbanje?

Točan odgovor ovisit će o brojnim čimbenicima, ali, općenito, stručnjaci preporučuju zamjenu tenisica na svakih 300 do 500 pređenih kilometara (to je korisno ako koristite aplikaciju za praćenje aktivnosti) ili svakih šest do osam mjeseci, ovisno o tome što prije prođe. No, za one koji su izrazito aktivni, ovaj vremenski okvir može biti i kraći od tri mjeseca.

Primjerice, dr. Saylee Tulpule, stručnjakinja za stopala i gležnjeve, objasnila je da će osoba koja više puta tjedno radi HIIT treninge morati češće zamijeniti tenisice od nekoga tko nekoliko puta tjedno odrađuje 30-minutne šetnje. prenosi “Index“.

“Mnogo je drugih čimbenika koje treba uzeti u obzir, poput materijala tenisica, terena na kojem trkač trči, težine osobe koja vježba, kao i tip njegovog stopala”, objasnila je Tulpule.

Čak i ako ne pratite sve ove čimbenike, postoje fizički znakovi koji ukazuju da je vrijeme da kupite nove tenisice. Pretjerana fleksibilnost jedna je od njih.

“Tenisice za trčanje dizajnirane su da budu fleksibilne u prednjem dijelu stopala jer se tu vaše kosti savijaju, pa ako primijetite fleksibilnost u prednjem dijelu stopala, to nije razlog za brigu”, objašnjava Brittany Gleaton, suradnica voditelja proizvodnje u Brooks Running: “Ali ako se počne savijati u srednjem dijelu stopala i peti, to je stvarno dobar znak da vam trebaju nove tenisice, jer one nisu dizajnirane da budu fleksibilne u tim dijelovima stopala.”

Pretjerano trošenje potplata još je jedan znak za uzbunu. Naravno, treba obratiti pažnju i na stanje materijala od kojeg su tenisice napravljene. Ako primijetite oštećenja i rupe, vrijeme je za nove tenisice.

Wenjay Sung, pedijatar iz bolnice Methodist u Južnoj Kaliforniji, rekao je da redovita zamjena tenisica može pomoći u sprječavanju atletskog stopala. Osim toga, korisno je pratiti tehnološki napredak proizvodnje, prenosi HuffPost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh