Svaštara

Majku mu dvije godine POGREŠNO liječili: Kada je saznao za BOLEST, uradio je nešto zbog čega su se svi čudili

Uz njegovu pomoć sve je bilo lakše.

Renato sa majkom Marijom - Facebook

Brazilac Renato Paulino (39) oduvijek je bio vezan za svoju majku Mariju de Konsisao (72), a nakon što su je kćerke smjestile u starački dom uslijed pogrešnog dijagnostikovanja Alchajmerove bolesti, osjećao je grižu savjesti do te mjere da je u jednom momentu napustio posao i ostavio sve po strani kako bi se u potpunosti posvetio majci i brinuo o njoj. Njegova odluka naiša je najprije na čuđenje mnogih, da bi mu potom čestitali kada su vidjeli koliko je posvećen ženi koja ga je rodila.

– Moja majka je živjela u Minas Geraišu i dolazila je jednom mjesečno u Sao Paulo kako bi nas posjećivala. Tokom tih posjeta primijetio sam kod nje neka čudna ponašanja. Bila je zbunjena, mislila je da ljudi sa televizije razgovaraju sa njom, nije mogla da se sjeti datuma i brzo je zaboravljala. takođe je bilo dana kada bi zaboravila da li je isključila šporet ili ne, a dešavalo bi se i da se pomokri po odjeći – naveo je Renato, prenosi brazilski Uol.br.

Kada ju je odveo ljekaru, neurolog je dijagnostikovao početnu fazu Alchajmerove bolesti.

Njegove sestre su htjele da je smjeste u starački dom, ali renato nije bio za to, već je poželio da plati njegovatelja koji bi se brinuo o njegovoj majci.

Ipak, nije naišao na razumijevanje sestara.

– Smjestile su je u dom uz obećanje da će joj tamo biti mnogo bolje nego da ostane kod kuće. Posjećivao sam je redovno, ali u jednom momentu prihodi su mi opali, nije bilo posla, pa sam morao mnogo više da radim, a majku sam obilazio jednom mjesečno. Osjećao sam grižu savjesti zbog toga, sjetio bih se da je moja majka uvijek brinula o meni i prelomio sam da dam otkaz, kako bih konstantno bio uz ženu koja me je rodila – navodi Renato.

U međuvremenu je ljekar rekao da je bolest uznapredovala, a Renato vjeruje da je to zbog tuge jer nije svakodnevno sa svojom porodicom.

– Kada sam je doveo kući, potpuno sam se posvetio njoj. Morao sam da naučim sve o ovoj bolesti i kako se najbolje ponašati prema takvim osobama. Naučio sam da je hranim, da je kupam i mijenjam joj pelene. U početku su komšije imale predrasude, a danas me svi hvale – ponosan je Renato.

Dvije godine kasnije, ispostavilo se da ipak ne boluje od Alchajmerove bolesti, već od frontotemporalne demencije i hidrocefalusa.

– Dvije godine su je pogrešno liječili od Alchajmera. Konačno smo uspostavili pravu dijagnozu. Za ovu bolest nema lijeka, ali na meni je da učinim sve da joj što više olakšam starost – zaključuje brižni Brazilac, piše “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh