Svaštara

AKO STE NAPUNILI 30 GODINA, OVU HRANU HITNO IZBACITE: Nutricionista upozorila – 4 stvari su SMRT za zdravlje

Postoji velika razlika u jelovniku prije napunjene tridesete i posle.

Hrana - Žena.hr

Prema nutricionistkinji Mariji Mališevoj, poslije 30. godine ljudi bi trebalo da se odreknu niza namirnica, ako žele da sačuvaju zdravlje

Ona je podsjetila da se poslije 30-35 godina metabolizam usporava, a proizvodnja kolagena smanjuje. To je doba u kojem raste rizik od nastanka čira na želucu, hipertenzije, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Zbog toga treba dobro razmisliti o ishrani, kaže specijalista. Prije svega, preporuka je da se izbaci prženje kao način pripreme i napominje da je svako jelo, bilo da je riječ o povrću ili mesu, a koje je pripremljeno na ovaj način štetno.

Takođe treba izbjegavati mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti, a koji su posebno popularni kod osoba koje su na nekom dijetalnom režimu. Činjenica je da je mast u njima zamenjena velikom količinom šećera, zaslađivača i raznih štetnih aditiva, pa su tako na kraju još štetnije.

Posebno se štetnim smatraju gazirani sokovi, upozorava nutricionista. Bolesti koje se dovede u vezu sa njima su kardiovaskularne, dijabetes, osteoporoza, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Takođe, nakon 30 godina, nutricionista preporučuje da se uzdržite od čipsa i hrane koja sadrži natrijum, posebno kobasica i prerađenih mesnih proizvoda uopšte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh