Svaštara

Dobili novac za borbu protiv korone, iskoristili ga za izradu skulpture lignje

Mnoge je skulptura visoka 13 metara privukla proteklih dana te su se djeca igrala uz nju a odrasli je slikali

Japansko ribarsko mjesto izazvalo je snažne reakcije u javnosti nakon što je objavljeno da su utrošili ogromna sredstva za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa na golemu skulpturu lignje kako bi potaknuli turizam.

Ogromno ružičasto stvorenje s ispruženim krakovima otkriveno je u obalnom gradu Notou u središtu Japana i koštalo je gotovo četvrtinu miliona dolara.

Uprkos kritikama lokalni zvaničnici poručili su kako se nadaju da će skulptura postavljena uz cestu privući prolaznike.

– Turizam je u našem gradu teško pogođen koronavirusom. Željeli smo učiniti nešto kao bismo poduprli lokalno poduzetništvo – uključujući izlov liganja, kazao je gradski zvaničnik za Afp u četvrtak.

Dodao je kako je mjesto trpjelo ne samo zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa nego i zbog lošeg ulova.

Mnoge je skulptura visoka 13 metara privukla proteklih dana te su se djeca igrala uz nju a odrasli je slikali, brane se lokalni dužnosnici.

No, mnogi ne dijele to oduševljenje.

– Nejasno je što kvalificira skulpturu za sredstva za pomoć – napisao je jedan korisnik Twittera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh