Svaštara

Genijalan trik koji bi svaki iskusan vozač trebao znati: Evo kako da uštedite na gorivu, vozit ćete isto, a plaćati manje

Svaki dan cijena goriva je sve viša, a ako znate ove ‘male’ trikove ne samo da ćete smanjiti potrošnju i samim tim uštedjeti novac, već će sta smanjiti i posjete servisu.

Gorivo - Twitter

Isključite klimu

Možda će vas iznenaditi infotmacija, ali kada je klima uključena, potrošnja goriva se u prosjeku povećava za 15 posto.

Ako ikako možete izbjegavajte vožnju po kiši

Shvatit ćete da je ovo zapravo veoma logično. Auto će trošiti viće jer mu treba još više energije kada se bori s vodom.

Kontrolišite tlak u gumama

Prije svega, propisno napuhane gume su bitne jer pružaju optimalan put kočenja. Ipak, one utječu u na potrošnju, naime, ako su gume napuhane ispod preporučenih vrijednosti, to može uzrokovati povećanje potrošnje goriva za 2-3 posto.

Izbacite sav nepotreban teret

Što veću težinu vaše vozilo nosi, troši više goriva, ima smisla zar ne?

Ne stišćite papučice do kraja

Mnogi vozači vole naglo povećati brzinu čim se za to ukaže prilika. Pri tome zaboravljaju osnovnu lekciju koju su naučili u autoškoli, a to je da nježnije stiskanje papučice za ubrzanje i kočenje troši manje goriva.

Redovito servisirajte automobil

Ovo je veoma bitna stavka. Filtar za ulje i samo ulje treba mijenjati svakih 7000 kilometara. Također, ne zaboravite zamijeniti svjećice i filtar za zrak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh