Svaštara

Tri misije na Mars trebaju stići ovog mjeseca!

Uutorak će sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata “Hope” izaći u orbitu kako bi proučila atmosferu crvenog planeta. Sljedećeg dana, kineska misija Tianwen-1 počet će otkucavati svoju drsku listu obaveza, koja uključuje postavljanje vozila na površinu.

Sljedeće sedmice NASA će pokušati spustiti svoj najveći rover do sada – behemota veličine SUV-a – u drevno jezersko korito.

Dva slijetanja bit će posebno napeta, uključujući ono što raketni naučnici nazivaju “sedam minuta terora”. Otprilike 60% pokušaja je propalo, a ako Kina uspije, to bi bila treća zemlja koja je obilježila postignuće, nakon SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tri dolaska Marsa prešla su 473 miliona kilometara otkako su lansirana u julu kako bi iskoristila poravnanje planete i Zemlje. Planete se najbliže jedna drugoj svakih 26 mjeseci, nudeći najlakši put.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh