Svaštara

Fikus Benjamin: Simbol porodičnog blagostanja – Vjeruje se da donosi sreću i privlači novac

Fikus Benjamin je dobio ime po engleskom botaničaru Benjaminu Deidon Jacksonu. Veoma je popularna biljka i često se može vidjeti u mnogim domovima, kancelarijama i poslovnim prostorima.

infpult

Prema feng shuiu Benjamina je najbolje postaviti u jugoistočni dio prostorije, gdje će osigurati mir u porodici. Ova biljka ima tu sposobnos da uravnoteži energiju i privuče dobre ljude u vaš dom. Takođe, ova biljka može uticati na skladan osnos među članovima porodice.

Ako ga postavite u kuhinju, obezbjedićete privlačenje finansijske dobrobiti, a može vas spasiti od nepredviđenih troškova. Ako ga postavite u spavaću sobu, obezbjediće vam dobar san i otjerati nesanicu i ružne snove. Takođe, kada je smješten u spavaću sobu pomaže parovima koji su bez djece.

Djeluje na hormone žene i doprinosi začeću. Fikus Benjamin je odličan pročišćivač vazduha, a osim toga može da poboljša raspoloženje te eliminiše stres i depresiju. Vjeruje se da fikus može doprinjeti jasnijem izražavanju misli i pomaže u kontrolisanju govora.

U Kini se vjeruje da je fikus simbol porodice i često se daje kao poklon na vjenčanjima. Tajlanđani smatraju Fikus Benjamin svetom biljkom i vjeruju da tjera zle duhove. Fikus se takođe spominje u Bibliji. Jedna vrsta ove biljke je služila Adamu i Evi kao odjeća.

Postoje i neka negativna vjerovanja vezana za ovu biljku, pa tako se u nekim narodima smatra da Fikus Benjamin donosi nesklad u porodicu i izaziva sukobe. Kada je u pitanju njega ove biljke jako je važno održavati optimalnu temperaturu koja ne smije biti niža od 16 stepeni.

Ne voli propuh, ali voli veliku vlažnost vazduha. Takođe je važno da mu obezbjedite mnogo svjetlosti, ali ne i direktnu sunčevu svjetlost jer tada njegovi listovi mogu početi da otpadaju. Zalijeva se svakih 4-5 dana, a zimi zalijevanje treba prorijediti pa ga možete zalijevati na svakih 10 dana,piše Infpult

Fikus Benjamin nema period mirovanje, pa je važno osigurati mu sve potrebne uslove za rast i razvoj. Ovu biljku veoma lako možete razmnožiti. Dovoljno je samo da početnom proljeća odsječete grančicu, ne kraću od 10 cm i stavite je u vodu. Kada biljka pusti korjenje presadite je u odgovarajuću posudu.

Kada ga budete sadili odaberite što manju saksiju kako ne biste izazvali povećan rast i razvoj korjena. Zato je važno i kada se presađuje fikus da saksija ne bude mnogo veća od prethodne. Fikus Benjamin se može oblikovati i kao bonsai drvo, a možete ga pustiti da se razvija kao stablo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh