Svaštara

Najčešće greške u gajenju kaktusa: Iako su veoma otporne biljke ipak trebaju pažnju

Kaktusi i sukulenti su biljke koje zahtjevaju mnogo svjetlosti da bi mogli da rastu i lijepo se razvijaju.

Veoma su otporne biljke i svako može bez puno muke da ih gaji, ali to ne znači da treba samo da im nađete odgovarajuće mjesto i zaboravite na njih. Iako su veoma otporne biljke ipak im je potrebno malo pažnje, pa obratite pažnju na nekoliko najčešćih grešaka koje pravimo u gajenju ovih ljepotica.

Posude bez rupica; Kao i sve druge sobne biljke i kaktusima je potrebna posuda sa rupicama kako se voda ne bi zadržavala i uništavala njihovo korijenje. Većina kaktusa i sukulenata vole suho tlo, a posude bez rupica im to neće obezbjediti.

Svoju ljepoticu posadite u posudu koja je manja od ukrasne posude u koju želite da je stavite, a koja nema rupe. Obavezno upotrebite zemlju koja je posebno namjenjena upravo ovim biljkama, a koju možete da kupite u svim bolje opremljenim trgovinama i cvjećarama.

Prskanje umjesto zalijevanja; Peskanje sukulenata i kaktusa nikako nije dobra ideja. Prskanje je namjenjeno za biljke koje vole veliku vlažnost vazduha poput paprati i drugih tropskih biljaka. Peskanje može da ošteti kaktuse i sukulente i da uzrokuje truljenje,piše Infpult

Premalo vode; Iako većina kaktusa može dugo da preživi bez vode to ne znači da treba da zaboravite na njih ili da ih zalijete sa nekoliko kapi vode. Ako ih ostavite bez vode nekoliko nedelja one bi mogle početi da se suše i odbacuju listove. Obratite više pažnje na zemlju, kada je zemlja suva vrijeme je za zalijevanje. Nedostatak svjetlosti; Kaktusima i sukulentima je potrebno mnogo svjetlosti da bi uspjeli.

Bez dovoljno svjetlosti one gube svoju boju i počinju da produžuju svoje bodlje i listove kako bi pronašli svjetlost. Previše biljaka u jednoj posudi; Sadnja više biljaka u jednu posudu može da bude lijepo, ali to im neće pružiti potrebne uslove da se razvijaju i rastu.

Sukulentima nije potrebno mnogo prostora, ali ako imate gomilu biljaka zbijenih jedne uz druge vremenom će početi da se bore za vodu i hranjive tvari iz zemlje. Izbjegavajte da ih sadite sa drugim biljkama koje imaju potpuno drugačiju potrebu za njegom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh