Svaštara

Horoskop – Šta nas očekuje ove jeseni: Sunce je ušlo u znak Vage i sudbina je počela da se mijenja

Astro prognoza za jesen 2020. godine – saznajte šta vam sve sudbina donosi do zime…

jesen- pixnio

Kao što Mjesec ima svoj lunarni ciklus (mladi, puni i tamni mjesec) tako i Sunce kroz godinu dana napravi svoj krug – kolo godine. U tom kretanju naročito su važne jake energetske točke i vibracije – proljećna i jesenja ravnodnevnica, kao i zimski i ljetnji solsticij, kao i tačke između ekvinocija i solsticija.

Astrološka godina, za razliku od kalendarske, započinje ulaskom Sunca u znak Ovna (proljetna ravnodnevnica), a svoj vrhunac, nešto kao pun Mjesec, doživljava ulaskom Sunca u znak Vage, odnosno na jesenju ravnodnevnicu.

Kakva je astrološka situacija u tom trenutku jest planetarna energija koja će nas pratiti kroz ovu jesen, od 22. septembra, u 15:30 sati. U tom trenutku ulaska Sunca u Vagu na nebu je zahtjevan aspekt T kvadrat koji čine, na vrhu Jupiter, Saturn i Pluton u Jarcu, a sa strane Merkur u Vagi, i Mars u Ovnu.

Ovaj aspekt najviše govori o komunikaciji – Merkur u Vagi želi skladnu, lijepu, mirnu i harmoničnu komunikaciju, hoće diplomatiju i pomirenje, ali Mars iz Ovna ga tjera na prepirke i svađe. Dolazi do naglih reakcija, kaže se nešto prije nego se razmisli, pa nam poslije bude žao.

Prisutna je velika impulsivnost u komunikaciji, a u krajnjem slučaju može se izreći nešto u afektu. S jedne strane ovo može biti dobro i pročišćujuće, da kažemo napokon ono što mislimo, da iz nas izađe sve ono što nas je dugo tištilo i što smo nastojali zadržati za sebe. Međutim, ovdje treba voditi računa da se radi o lošem aspektu, pa može doći do svađe, neshvaćanosti i prekida komunikacije. Zato ipak treba ohladiti i pokušati kontrolisati riječi.

Loš aspekt Merkura sa Jupiterom dovodi do praznih obećanja, kaže se nešto što nije moguće izvršiti, makar je namjera bila dobra. Kvadrat Merkura sa Saturnom i Plutonom dovodi do teških misli, pesimizma, opsesija i krivog tumačenja tuđih riječi. Dakle, kad se ulovimo da vrtimo stalno jedno te isto, da nas je nešto skroz uzelo, treba na to obratiti pažnju i sjetiti se da stvari možda nisu onakve kakve nam se čine u tom trenutku.

Također, ovi aspekti daju i određenu okrutnost u govoru, pogotovo kad se radi o jačim od sebe – šefovi, nadređeni, autoriteti mogu biti jako neugodni u ovom razdoblju. Mogu reći nešto što će povrijediti i još više spustiti podređene.

Retrogradni Mars u lošim aspektima sa Jupiterom, Saturnom i Plutonom pogoršava situaciju jer se čini da se ništa ne pokreće, da ništa ne ide koliko god se trudili, a zahtjevi nadređenih su veliki. Dolazi do tvrdokornosti i nerazumijevanja situacije, te se želi pritiskom i silom napraviti nešto što ne ide.

Ipak Sunce ulaskom u Vagu, zadržava dobar aspekt sa Saturnom i Plutonom (pa preko njih i sa Jupiterom), tako da daje snagu da se izdrže teški trenuci i da se oporavi nakon njih. Prisutna je jedna upornost u djelovanju i zadobivanje zdravog autoriteta. Takođe, skladan aspekt Jupitera i Neptuna daje viši smisao cijeloj situaciji, sretne okolnosti, kao i veću posvećenost duhovnosti.

Mjesec u Strijelcu i Venera u Lavu u odličnom aspektu, daju jednu čisto drugačiju boju ove jeseni od onog opisanog gore u T kvadratu. Mjesec i Venera uvijek znače snažno osjećanje ljubavi, zaljubljenost, želju za izražavanjem nježnosti, naklonost jedan drugome, duboko prijateljstvo, povezanost. Budući da su oba u vatrenom znaku, ovakvoj ljubavi dodana je strast i treperenje.

Takođe, Venera ide prema aplikacionom dobrom aspektu s Marsom, tako da će umiriti njegovu naglost ili nemogućnost djelovanja. Ovo su dobri aspekti ljubavi i se*sa, ali moraće se pobijediti i nadjačati mnoge prepreke koje izazivaju Marsa. Ali, kad se prepreke premoste jača je nagrada na kraju nego kad prepreka ne bi bilo.

Oni koji nisu u vezi, nije isključeno da nađu ljubav ove jeseni, ali moraju znati da u početku neće biti lako i da će biti mnoge prepreke, nesporazumi i nerazumijevanja u njihovom odnosu. Svakako, da li će neko stvarno pronaći partnera ove jeseni zavisi prvenstveno od vlastite natalne karte te osobe, ali klima je povoljna da se prevladaju naizgled nepremostive prepreke i pronađe ljubav.

Osim astrološkog, jesenja ravnodnevnica – Mabon – ima i svoj misterijski aspekt. To je vrijeme kada je sve u ravnoteži, dan i noć su jednako dugi. Vrijeme je žetve kada ubiremo plodove svog rada, truda i napora. Vrijeme je obilja i svijesti da u ničemu ne možemo oskudevati, jer kakva god situacija bila uvijek će se nekako riješiti.

Nakon ravnodnevnice dani se skraćuju i ulazimo u tamni dio godine, sunce lagano umire. Pa postoji i misterijski osjećaj tuge, prolaznosti, želje da se otpusti ono što nas tišti i muči. Zdrava tuga je dobar moment za našu psihu jer se njome čistimo. Jedino treba paziti da tuga ne preraste u dominantu emociju ili depresiju. Nakon čišćenja, treba odbaciti i tugu za nečim što je prošlo i gotovo i krenuti dalje.

Ovaj dio godine, do proljeća, više smo okrenuti svojoj unutrašnjosti, nego spoljnom svijetu. Vrijeme je za kontemplaciju i meditaciju, za bolje razumijevanje procesa koji se događaju unutar nas, pa samim time i procesa koji se događaju u spoljnom svijetu kao odrazu naše unutrašnjosti. Treba sagledati osjećaje i misli koje su nam dominantne i koje nas najčešće obuzimaju i razmatrati kakve nam okolnosti, događaje i osobe stvaraju u spoljnom svetu.

Ovan je znak kada smo ogledalo samom sebi, a Vaga je znak kad su drugi naša ogledala. To znači da se u ovo vrijeme drugi ponašaju kao naš odraz. Ako nas neko jako nervira, stvara nelagodu, loše osjećaje, to ukazuje samo na nešto što je unutar nas i što želi u ovom periodu da se razriješi.

U metaforičkom smislu smatra se da je sunčani bog mrtav, da se Sunce dobrovoljno žrtvovalo i smanjilo svoju snagu i jačinu, ne bi li se majka Zemlja ohladila, dala obilje jesenjih plodova, te odmorila i pripremila za novi ciklus u proljeće. Isto tako ovo je poruka ljudima da ponekad u životu moraju podneti pokoju žrtvu za više dobro.

Tako možemo žrtvovati npr. ponos, bahatost, egocentričnost, narcisoidnost, tvrdoglavost, ne bi li poboljšali odnos s drugima. A možemo i žrtvovati i sam osjećaj žrtve ili krivicer (koji su naravno, odlično sredstvo manipulacije) ne bi li nama ili svijetu oko nas bilo bolje, prenosi “Astro portal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh