Svaštara

Često koristite brzi program za pranje veša? Jeste jeftinije, ali ima i mana

Brzi programi za pranje rublja u veš-mašini i te kako su korisni jer štede vrijeme i novac, ali ne možemo da se ne zapitamo odrade li i svoj posao kako treba…

Veš mašina - Kurir.rs

Svi znamo da se tu radi o uštedi vremena, posebno kad se katkad suočimo s pravom planinom prljavog veša u korpi (i pored nje), ali mnogi se nekad s pravom zapitaju da li su stvari oprane na takav način stvarno čiste.

Kako biste bili sigurni da pravilno upotrebljavate funkciju brzog pranja, evo o čemu treba da vodite računa:

Brzi programi nisu svemoćni

Brzi programi za pranje imaju svoja ograničenja. Svi znaju kako je brzi program odlična ideja jer se troši manje energije, vode i deterdženta, a veš je za samo pola sata (ili i prije) spreman za sušenje. Ali treba znati da ovakvi programi nisu svemoćni, naročito kad se radi o stvarima koje su jako prljave i s tvrdokornim mrljama. Stoga na ovaj način perite rublje koje nije kritično prljavo, a za ozbiljno prljave stvari birajte programe s višom temperaturom i dužim trajanjem ciklusa.

Samo više temperature uklanjaju mikroorganizme

Kako biste bili sigurni da ste potpuno uništili klice i grinje, veš perite na 60 stepeni C. Ipak, uvijek pročitajte naljepnicu na odjeći, jer neki komadi mogu da podnesu najveću temperaturu do 40 stepeni. Ipak, za posteljinu i peškire bolje se držite pranja s višom temperaturom uz korišćenje deterdženta u prahu koji sadrži izbjeljivač kako bi se ubile bakterije i virusi koji samo vrebaju. Ovo se naročito odnosi na porodice u kojima ima osoba sa smanjenim imunitetom poput starijih i male djece.

Odaberite pravi deterdžent

Veliku ulogu igra i deterdžent – klasični deterdženti sadrže enzime i najbolji su izbor za uklanjanje mrlja. Ali eko-deterdženti koji ne sadrže izbjeljivače ili enzime manje su uspješni u uklanjanju mrlja, iako su odličan izbor za osobe s osjetljivom kožom. Ukoliko koristite brzo pranje, treba da znate kako će ispiranje biti kraće od uobičajenog pranja, pa je najbolje da dopola napunite bubanj s garderobom i upotrebite pola doze deterdženta kako biste se obezbjedili da ona bude dobro isprana od deterdženta, prenosi “tportal“.

Pravilno održavajte mašinu

Ako redovno perete veš na niskim temperaturama, mogli biste da primijetite da se na vašem aparatu pojave mirisi buđi zbog nakupljanja iste i bakterija. Da biste to eliminisali, operite mašinu bez stvari i deterdženta na višim temperaturama svakih nekoliko sedmica i dobro operite ladicu za deterdžent i gumeni prsten oko bubnja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh