Svaštara

Pozvali ga da ukloni koloniju pčela iz zida, iznenadilo ga ono što je pronašao

DAVID L. GLOVER vodi službu spašavanja, uklanjanja i premještanja pčela i insekata u Tennesseeju.

Pčele - Facebook

Svake godine ukloni i do 200 košnica iz kuća ili industrijskih objekata, a svaka kolonija sadrži oko 40 hiljada pčela. Nakon što ih ukloni s neželjenog područja, daje ih neprofitnim organizacijama koje ih potom upotrebljavaju u svojim programima ili ih on sam prebaci u prazne košnice.

Nedavno je uklonio najveću koloniju na koju je ikad naišao, bila je visoka gotovo 10 metara.

“Pčele su ovdje bile najmanje 50 godina. Obitelj ih je čula kad krenu spavati. Uređaj za toplinu je obećavao. Odmah se vidjelo da je kolonija visoka bar osam metara. Počeo sam uklanjati stare daske kako bih došao do pčela. Većina prostora bila je suha. Oni dijelovi najbliži zidu bili su ispunjeni medom. Radeći prema dnu, na zadnjem odjeljku sam pomislio da je tu matica”, započeo je David opis ovog pothvata.

“Bio sam u pravu. Bila je velika i vrlo tamna, jedva se vidjela na tamnom drvetu. Premjestio sam je u kavez za maticu. Korak po korak uklonio sam sve dijelove. Svi su iznenađeni jer očekuju nešto veličine gnijezda ose ili stršljena”, napisao je David.

On već 10 godina spašava i premješta pčele, a njegove pothvate prate hiljade ljudi na društvenim mrežama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh