Svaštara

Nošenje maski na 30+ stepeni? Šta će biti mnogo udobnije, a možda čak i efikasnije rješenje

Ako ni vi ne možete da zamislite da ćete ljeto provesti sa maskom na licu, evo lijepih vijesti..

Koronavirus - Kurir.rs

Alternativna dobro poznatim zaštitnim maskama su definitivno plastični štitnici za lice, poznatiji kao viziri. Naučnici sada kažu da oni mogu zamijeniti maske za lice kao više nego udobno i efikasno rješenje protiv pandemije korona virusa.

– Štitovi za lice, koji se brzo, lako i ekonomično proizvode trebalo bi da budu uključeni u strategiju za sigurno i značajno smanjenje prenosa virusa u zajednici – rekli su naučnici koje predvodi prof. Eli Perenčević sa Univerziteta u Ajovi, a rezultati istraživanja oblavljeni su u žurnalu American Medical Association.

Oni takođe ističu da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još u aprilu objavio da platnene maske samo djelimično filtriraju virusne čestice u vazduhu, pa upravo iz tog razloga štitnici za lice mogu biti bolja opcija.

Da bi bio potpuno efikasan u zaustavljanju širenja virusa, vizir bi trebalo da se proteže ispod brade, prekriva uši i ne smije biti otkriven jaz između čela i gornjeg dijela štita.

Prednosti štitnika za lice nad maskom su, prema mišljenju stručnja, s jedne strane to što se ponovo mogu upotrebljavati nakon što se očiste sapunom i vodom ili dezinfekcionim sredstvom, a druge što predstavljaju udobniju opciju od maske.

Vizir – Tanjug/Istraživačka stanica Petnica

Osim toga, uobičajno je da ljudi tokom govora spuste masku, što nije neophodno kada imamo vizir.

I upotreba vizira je način da se održava fizička distanca, dok istovremeno omogućava sagovorniku da vidi lice onog koji ga nosi – ističe profesor Eli Perenčević.

Štaviše, viziri za čak 92 posto smanjuju direktno izlaganje virusu čak i kada ste na 45cm od osobe koje kašlje.

Sljedeći korak naučnika jeste da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili da li štitnici za lice pomažu kada se virus izdiše ili opstaje u aerosolu nakon što su čestice iskašljane u vazduh, piše “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh