Svaštara

NISTE NI SANJALI DA VAM OVO MOŽE ZAČEPITI ODVOD: Bez razmišljanja ga bacate u sudoper, a evo što vam radi cijevima

Neće vam pomoći ni izlijevanje tople vode i deterdženta za posuđe u sudoper

Sudoper - Dobrakuhinja.com

Nadamo se da krute ostatke hrane ne bacate u odvod sudopera, ali postoji još nešto što ga može začepiti, a na prvu vam možda nema logike. Naime, većina masnoća, nakon što se ohladi, ne ostaje u tekućem obliku, već se stvrdne i zalijepi za stijenke cijevi. Drugim riječima, maslac, kokosovo ulje, masnoća od slanine i slično mogu vam stvoriti velike probleme u kuhinji, prenosi “Net“.

Sve što je teže od vode

Masti, zajedno sa česticama hrane, mogu se zalijepiti obično baš na mjestu gdje je cijev u obliku slova “U” – odmah ispod sudopera, upozorava vlasnik tvrtke Quarter Moon Plumbing Joel Frederick.

“Sve što je teže od vode ondje zapne”, objasnio je za Huff Post Shane Mahaffey, izvršni direktor i glavni vodoinstalater američke tvrtke Towne Plumbers. Ti komadići ulja i hrane, dodaje, mogu u kratkom roku prouzročiti neugodne mirise iz kuhinjskoga odvoda, ali i potpuno začepiti cijevi.

Maslinovo ulje, primjerice, neće očvrsnuti na sobnoj temperaturi, no to nije razlog da ga bez razmišljanja izlijevate u sudoper jer je hidrofobno, što znači da se ne miješa s vodom pa, naposljeku, “premaže” cijevi i spaja se s komadićima hrane, dlakama i drugim otpatcima u odvodu i stvara čep, koji može vodu iz kanalizacije poslati natrag u cijevi.

Trik za odčepljivanje odvoda

Neće vam pomoći ni izlijevanje tople vode i deterdženta za posuđe u sudoper, upozorava Mahaffey. Čak i ako ulje izlijete u sudoper tek svakih nekoliko tjedana, ostaci će stvarati sve deblji premaz na cijevima, ili sve veću masu, ovisno o kojemu je ulju riječ.

Kako biste spriječili da vam ulje stvara probleme u odvodu, poslije svakoga kuhanja sakupljajte ga u stare plastične boce, koje, nakon što ih napunite, bacite u smeće. Ako ste već izlijevali mast ili ulje u sudoper, dobro ga je isprati loncem kipuće vode, octom i sodom bikarbonom, predlaže Mahaffey.

Ovaj stručnjak savjetuje da najprije uspete šalicu sode bikarbone, pa mješavinu šalice octa i šalice vode, zatim pričekate od pet do deset minuta, a onda ulijete veliku količinu kipuće vode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh