Svaštara

Prisutnost osobe koju volimo može ublažiti bol

Studija koju su sproveli Medicinski fakultet iz Hala u Austriji i Univerzitet u Palma de Majorci, pokazala je kakav uticaj na nas ima blizina osobe koju volimo.

Ljubavni par - Blogspot.com

U studiji je učestvovalo 48 heterose*sualnih parova, a mjerio se intenzitet bola kada su osobe same i kada je kraj njih njihov partner ili partnerka.

Rezultati su objavljeni u Scandinavian Journal of Pain, a pokazali su da su osobe imale viši prag bola kada su uz njih bili njihovi partneri i niži kada su oni bili odsutni. Viši nivo empatije značio je niži nivo bola.

Već znamo da govor i dodir ublažavaju bol, ali naši naučnici otkrili su da čak i sama prisutnost intimnog partnera ima učinka – izjavio je za portal Malay Mail autor studije, profesor Stefan Dušček, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh