Svaštara

Ovaj robot može da nabere 25.000 malina na dan

Ovaj robot specijalista je za branje malina i u tom poslu dvaput je uspješniji od ljudi jer za dan nabere 25.000 malina, dok je ljudski maksimum 15.000 plodova.

Maline - Akos.ba

Osmislio ga je profesor robotike na Univerzitetu Plimut Martin Stelen, a projekat je razvila kompanija Fildvork robotiks. Robot koristi tehnike mašinskog učenja da bi identifikovao “zrele” maline i za to koristi svoje kamere i senzore, piše “Oslobođenje“.

Kada pronađe “dobru” malinu za hvatanje, njegove hvataljke, koje podsjećaju na štipaljke za roštilj, hvataju plod i beru ga, a potom ga stave u korpu.

Tehnologija za razvoj je koštala skoro 900.000 dolara i koštaće još više jer konstruktori imaju u planu da razviju nove sposobnosti ovog uspješnog radnika.

Prema Andreju Džonsonu, portparolu Frontier IP – kompanije koja je specijalizovana za komercijalizaciju univerzitetske intelektualne svojine, koja podržava Fildvork, ovaj robot bi mogao da bere po jednu malinu na svakih deset sekundi i to 20 sati dnevno.

Kada bi se robotu dodalo još “ruku” – na primjer četiri – učinak bi mu bio još bolji.

Komercijalna proizvodnja trebalo bi da počne 2020. godine. Za sada nije poznato koliko će koštati.

Pošto se ovako dobro pokazao u branju malina, u toku je proširenje njegovih mogućnosti i na branje paradajza i karfiola.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh