Svaštara

7 genijalnih trikova kako otkloniti i najtvrdokornije mrlje sa odjeće

Mnogi ljudi griješe kada bacaju isflekanu odjeću vjerovajući da se neke mrlje ne mogu oprati, ali srećom danas postoji rješenje za skoru svaku fleku koja padne na pamet.

No image - Haber.ba

Masnoće: Najveći broj masnih mrlja skida se normalnim pranjem ali možete pojačati svoje djelovanje tako što ćete natapkati mrlju prozirnim sredstvom za pranje suđa i pustiti da u plastičnoj vreći djeluje nekoliko sati. Mrlje od hrane: Natapkajte detrdžentom za pranje posuđa i pustite da djeluje pet-šest sati. Alternativa: Otapajte nekoliko sati u mješavini pola vode i pola glicerina.

Ako je mrlja još uvijek vidljiva i nakon pranja, natapkajte je benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 žlica amonijaka na 1 l vode). Ulje: Istrljajte mrlju maslacem. Alternativa: Nakapajte benzin na mrlju i pritisnite papirnatim peškirom kako s unutrašnje tako i s vanjske strane

Ne zaboravite odmaknuti odjevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila nakon što je papir upio ulje. Sok od voća ili kajsija: Odmah isperite mrlju što toplijom vodom, koliko god materijal može podnijeti. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte prozirnim sredstvom za pranje suđa ili namočite toplim mlijekom.

Ako treba, istrljajte mrlju tekućim glicerinom i pustite da djeluje 10 sati, ili navlažite razrijeđenom octanom kiselinom ili vodikovim peroksidom. Trava: Polijte glicerin po mrlji i pustite da djeluje 10-15 minuta. Alternativa: očetkajte pastom za zube. Boja za kosu: Skoro ju je nemoguće ukloniti. Upotrijebite sredstvo za uklanjanje boje ako je odjeća bijela ili trajne boje,piše Pult

Sok: Odmah isperite mrlju što toplijom vodom, koliko god materijal može podnijeti. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte prozirnim sredstvom za pranje posuđa ili namočite toplim mlijekom. Ako treba, istrljajte mrlju tekućim glicerinom i pustite da djeluje 10 sati, ili navlažite razrijeđenom octanom kiselinom ili vodikovim peroksidom.

Kečap: Natapkajte prozirnim sredstvom za pranje suđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Namočite na nekoliko sati u mješavinu pola vode i pola glicerina. Ako je mrlja još uvijek vidljiva i nakon pranja, natapkajte je benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 žlica amonijaka na 1 l vode). Zemlja: Neka ne bude predugo na odjeći. Namočite odjevni predmet u hladnoj vodi malo prije nego li ju istrljate sapunom ili prozirnim tekućim sredstvom za pranje suđa. Ako su ostale masne mrlje, uklonite ih kiselom vodom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh