Svaštara

Naučnici jako zabrinuti: Sante leda odvajaju se od čileanskog ledenjaka

Dvije nove sante leda odvojile su se zadnjih sedmica od ledenjaka Grey u čileanskoj Patagoniji i naučnici su zabrinuti jer se to događa sve češće.

Ledenjak u Čileu - Screenshot/YouTube

Sante leda odvojile su se 20. februara i 7. marta, nakon što se u novembru 2017. od ledenjaka odvojila još veća santa veličine tri fudbalska igrališta (380 metara puta 350 metara).

Ledenjak se nalazi na glacijalnom jezeru u Nacionalnom parku Torres del Paine na jugu Čilea.

Najznačajnije pucanje ledenjaka prije toga dogodilo se početkom 1990-ih.

Globalno zatopljenje

Naučnici sve češće odvajanje santi leda od ledenjaka pripisuju rastu temperature.

Zadnjih dana “temperatura raste iznad normalnih nivoa i zabilježene su jake kiše zajedno s rastom nivoa vode u jezeru, što su faktori koji bi mogli objasniti odlamanje santi leda”, rekao je Ricardo Jana, naučnik Čileanskog antarktičkog instituta (INACH), prenosi “Hina”.

Naučnici sa univerziteta u Njemačkoj i Brazilu, zajedno sa stručnjacima INACH-a i drugim lokalnim organizacijama, prate ledenjak Grey od 2005. po programu međunarodne suradnje.

U decembru ove godine, Čile će biti domaćin UN-ova summita o klimatskim promjenama, COP25.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh