Svaštara

Bošnjaci i Hrvati iz Mostara prijete da će se pomiriti ako im se ne organizuju sljedeći izbori

Nove političke igre tokom predizborne kampanje inicirale su do sada neviđene pokrete u zajedničkoj organizaciji Bošnjaka i Hrvata u Mostaru.

Stari most u Mostaru - Twitter

Dvije organizacije koje predstavljaju ova dva konstitutivna naroda zaprijetile su vlastima u Mostaru da imaju dvije godine, odnosno do sljedećih lokalnih izbora, da riješe pitanja statuta Grada Mostara i napokon organizuju izbore, ili će, kako kažu, biti primorani pomiriti se.

“Već godinama, od poslije rata, možda i ranije, pa naovamo, držimo se uspješno odvojeni. Radimo što nam se kaže, svako na svojoj strani, svako u svojoj stranci, čuvamo svoje, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Deset godina nemam izbore, pa da smo ne znam kolike ovce, to nećemo tolerisati”, kažu predstavnici Bošnjaka iz Mostara koji su okupljeni u organizaciju Bošnjaci Mostara.

Hrvati Mostara, iz organizacije Hrvati Mostara kažu kako su na ideju došli tokom jednog od rijetkih susreta s Bošnjacima na sivoj zoni grada za koju se ne zna kome pripada – Šantićeva ulica.

“Slučajno sam bio u prisustvu Bošnjaka i tako smo razgovorom došli do toga da nam ništa drugo ne preostaje nego se pomiriti. Sve smo probali, gurali sve više svak na svoju stranu, ali i dalje nismo vidjeli rezultate. Bojim se da ćemo morati napraviti ovaj korak i pomiriti se, pa iako na nekoliko godina, samo kako bi uspjeli dobiti barem te jedne izbore”, kaže Hrvat iz udruženja.

Neki su građani potegli i drastične mjere i sada su počeli dopuštati djeci da ulaze u ljubavne veze s djecom “s one strane”.

“Morala sam. Nisam imala izbora. Moja kćerka sad hoda s muslimanom iz Cernice. Sina sam već upisala na karate na onu stranu da pronađe neku raju. Pokušat ćemo i njih pomiriti, možda nam donese neku dobrobit. Više ne znam što raditi”, kaže zabrinuta majka Hrvatica, piše “Šatro“.

NAPOMENA – Tekst je satiričnog karaktera


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh