Misterije

40 metara pod vodom leži zastrašujući Lavlji grad

​U dubinama jezera kiandao na istoku Kine, 40 metara ispod površine, leži zaboravljeni grad, stručnjaci su nazvali “kineskom Atlantidom”.

Lavlji grad - Youtube / Printscreen

Ovaj potopljeni grad poznat kao Lavlji grad ili ši čeng otkriven je ili, tAčnije, ponovno otkriven 2001. godine, a do 2017. otvoren je kao ronilačko odredište za turiste, čuvajući svoj savršeno očuvani izgled.

Ali, kakva je istorija Lavljeg grada i kako se našao pod vodom? Smatra se da je Ši Čeng izgrađen tokom istočne Han dinastije između 25. i 200. godine nove ere. Bio je politički i ekonomski centar u istočnoj provinciji Cejiang, s regionalnim centrom moći u gradu, prenosi “Indy100”.

Zidine grada, koje potiču iz 16. vijeka, imale su pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiri u starim kineskim gradovima, a široke ulice sadrže 265 svodova ukrašenih kamenim radom zmajeva, feniksa i lavova.

Međutim, 1959. godine kineska vlada odlučila je izgraditi hidroelektranu na tom području i, pomalo šokantno, odlučila je potopiti grad kako bi to postigla.

To nije značilo samo uklanjanje istorijskog artefakta. Za projekt je bilo potrebno premjestiti više od 300.000 ljudi, što je konačno rezultiralo nastankom jezera Kiandao.

Iznenađujući sporedni učinak bio je taj da grad ostaje kao vremenska kapsula perioda kada je bio potopljen. Budući da voda koja ga je prekrila nije sadržavala ništa korozivno i nije pogodovala morskom životu, ostaci su u savršenom stanju.

Iako je još uvijek funkcionisao kao grad do sredine 20. vijeka, Lavlji grad još uvijek nije potpuno kartiran. Ronioci sada polako istražuju svaku zgradu, strukturu, svod, cestu i kuću kako bi konačno sastavili potpunu sliku kako je grad izgledao. Do tada će ostati barem djelimično obavijen misterijom, kao što je kineska verzija Atlantide, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh