Misterije

Stambeni kompleks od 350 komora u 117 pećina: Porijeklo ove monumentalne građevine i dalje je misterija

Ova kamena košnica otkrivena je 1984. godine u Kini i od tad se nalazi pod njenom zaštitom – ali i poslije mnogo godina izučavanja arheolozi nisu uspjeli da odgonetnu misteriju njenog porijekla.

Pećine Gujadžu - SHUTTERSTOCK

Pećine Gujadžu – poznate i pod imenom “Drevna kuća na litici Janking” – je u stijeni isklesan kompleks pećina nalik na saće, koji se nalazi na obroncima planine Tianhuang u kineskom okrugu Janing, prenosi National geographic.

Nalazište je prvi put otkriveno 1984. godine, tokom istraživanja koje je sprovela Kancelarija za upravljanje kulturnim relikvijama okruga Janking. Od tog trenutka, Gujadžu je registrovan u nacionalnoj jedinici za zaštitu ključnih relikvija kulture, što je najviši nivo zaštite.

Gujadžu pećine, se nalaze na sjevernoj ivici basena Janking-Fanšana, geološke oblasti koju čine granitne stene stare 110 miliona godina, formirane u vrijeme kada je magma prodrla naviše kroz velike količine dijabaznih stijena.

Arhitektura drevnih kuće na litici
Graditelji ovih pećina su vješto iskoristili prednosti granita kako bi izgradili složenu mrežu prostorija: 350 komora usječenih u stenu u sistemu od 117 pećina. Komore su uglavnom visoke 1,8 m i raspoređene su u pravougaonom ili kvadratnom planu – koji varira u veličini od jednosobnih do većih višesobnih stanova koja se prostiru na više nivoa.

Mnogi stanovi sadrže namještaj isklesan u kamenu. Ovde počivaju drevni kameni kreveti, postolja za lampe, pregrade za odlaganje, kameni stolovi, peći i dimnjaci, kao i kang – rukom isklesani jednostavni sistem za grijanje – koji se može naći u domaćinstvima širom Kine.

Komore su bile međusobno povezane mrežom vertikalnih i horizontalnih prolaza, spajajući gornje stambene prostore sa nižim nivoima, koji su služili za držanje stoke i konja.

Najveći i najkomplikovaniji kompleks u Gujadžu naziva se “Guantandži” što u prevodu znači “Zlatni hram”. Ovaj hram se sastoji od osam odaja na dva sprata. Na ulazu su dva kitnjasto izrezbarena stuba koja vode u odaju koja se koristila prilikom zajedničkih okupljanja ili verskih ceremonija.

Misterija porijekla graditelja
Porijeklo stanovnika koji su osmislili i napravili Gujadžu kompleks je donekle misterija. Arheolozi nisu uspjeli da pronađu nijedan preživjeli organski materijal koji bi poslužio da da pouzdane podatke, niti postoje freske ili rezbarije u ovom sistemu pećina.

Neki naučnici sugerišu da su ovo mjesto osnovali Kumo Ksi, takođe zvani i Tatabi. Koji su bili mongolski stepski narod, koji je živio prije više od 1.000 godina. Kumo Ksi su učestvovali u nekoliko sukoba sa kineskim dinastijama i kitanskim plemenima, što je rezultiralo nizom katastrofalnih poraza i nestankom ovog naroda.

Među mnogobrojnim teorijama, još dvije moguće kažu da je kompleks bio žitnica izgrađena u periodu vladavine dinastije Tang – koja je vladala od 618. do 907. godine – ili možda da je služio kao garnizon za vojnike tokom dinastije Han – koji su vladali od 202. p.n.e. do 220. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh