Misterije

Ljudi su krivi: Naša djeca više neće juriti magična svjetla po dvorištu

Svici su se “ugasili” i za to su krivi ljudi.

Svici - Mondo.rs

Širom svijeta svici svojim svjetlucavim tijelima osvjetljavaju noć ali naučnici sada upozoravaju da je njihova “magija” ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Taft u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

Na primjer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svijetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok izumiranja svitaca.

Vještačko svijetlo koje potiče od ulične rasvjete, reklama i svjetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno djeluje na njih.

“Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svijetlo utiče na njihove rituale tokom parenja“, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tijela koja im omogućava da svojim svjetlom privuku partnera, a prevelika količina vještačkog svijetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Gulson na Univerzitetu u Sase*su, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca.

Naučnici su i inače ustanovili da je u toku “tiha apokalipsa“ u svijetu insekata, jer se već 41 posto nalazi pred istrebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vrijeme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista.

Masovne turističke ture uz rijeke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svetlećih bića, piše “Mondo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh