Svijet

Tri žene dobile HIV nakon tretmana lica u salonu koji radi na crno

Kod tri žene je dijagnostifikovan HIV nakon “vampirskog tretmana” lica u salonu koji je radio bez licence u Novom Meksiku, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pixabay

To su prvi prijavljeni slučajevi zaraze virusom preko kozmetičkih usluga u kojima se koriste igle.

Federalni zdravstveni zvaničnici su u novom izvještaju naveli da je istraga od 2018. do 2023. u klinici u Albuquerqueu, u spa dijelu za VIP zvanice, otkrila da je očigledno ponovo korištena oprema za jednokratnu upotrebu, čime su klijenti zaraženi virusom HIV-a putem krvi.

Šta je “vampirski tretman” i koliko je bezbjedan?
“Vampirski tretmani” za lice, poznati kao tretmani plazmom bogatom trombocitima su kozmetičke procedure za podmlađivanje kože, navodi Američka akademija za dermatologiju. Tretman pruža mlađi izgled i smanjuje ožiljke od akni i bora, navodi Akademija. Nakon vađenja krvi klijenta, mašina razdvaja krv na trombocite i ćelije.

Plazma se potom ubrizgava u lice klijenta, bilo sterilnim iglama za jednokratnu upotrebu ili višekratnu upotrebu. “Vampirski tretmani” su postali popularni poslednjih godina pošto su poznate ličnosti kao što je Kim Kardashian objavile da su to radile.

Prenos HIV-a putem nesterilne igle poznat je rizik kozmetičkih tretmana i drugih usluga, kažu zvaničnici. Uprkos tome, Akademija navodi da su “vampirski tretmani” za lice generalno bezbjedni. Zdravstveni zvaničnici kažu da bi ustanove koje nude kozmetičke usluge trebalo da praktikuju odgovarajuću kontrolu i imaju evidenciju klijenata kako bi se spriječilo prenošenje patogena koji se prenose krvlju, kao što je HIV.

Kako je zaraza HIV-om povezana sa salonom?
Sekretarijat za zdravstvo Novog Meksika naveo je da je tokom ljeta 2018. godine ženi bez poznatih faktora rizika za HIV, otkrivena HIV infekcija nakon što je tog proljeća išla na “vampirski tretman” lica. Četiri žene, koje su bile u salonu, kao i jedan muškarac koji je seksualni partner jedne od klijentkinja koji nije išao u salon, su se zarazili HIV-om u periodu od 2018. do 2023. Analiza je pokazala slične sojeve HIV među svim slučajevima, prema izvještaju CDC.

Zaraza HIV-om za dvoje od ovih pacijenata vjerovatnije se dogodila prije kozmetičke usluge, navodi CDC. Dokazano je da je zaraza od usluga u salonu dala pozitivnan rezultat na testovima na HIV za ostala tri pacijenta.

Zdravstveni zvaničnici su našli opremu koja sadrži krv na kuhinjskom pultu, neobilježene epruvete krvi i injekcije u frižideru pored hrane, kao i špriceve koji nisu pravilno odneti na otpad. U izveštaju CDC se navodi da sterilizator na paru koji je neophodan za čišćenje opreme koja se više puta koristi, nije pronađen u salonu.

Da li je još klijenata u riziku?
Kroz istragu Sekretarijata za zdravlje Novog Meksika, skoro 200 bivših klijenata salona i njihovih seksualnih partnera testirano je na HIV, ali nisu otkrivene dodatne zaraze. Besplatno testiranje ostaje dostupno za one koji su ranije posjećivali salone.

Šta se desilo sa vlasnicom salona?
Bivša vlasnica Maria de Lurd Ramos de Ruiz, izjasnila se krivom 2022. godine za pet krivičnih djela bavljenja medicinom bez licence, kao i zbog “vampirskih tretmana” lica bez dozvole.

Kancelarija državnog tužioca Novog Meksika saopštila je da je ona također radila ilegalne procedure ubrizgavanja plazme i botoksa. Prema tužiocima, inspekcije državnih zdravstvenih ustanova i Odjeljenja za izdavanje dozvola otkrile su kršenje kodeksa, a salon je zatvoren u jesen 2018. nakon što je istraga pokrenuta.

Vlasica je osuđena na sedam i po godina zatvora. Njen advokat Raul A. Lopez nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar, prenosi Glas Amerike/AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh