Svijet

Brisel odvojio 3,5 milijarde eura za zaštitu okeana

Evropska Unija potrošiće ove godine 3,5 milijardi evra za zaštitu okeana i unapređenje održivosti kroz niz inicijativa, rekao je danas evropski komesar za ekologiju, okeane i ribolov Birginijus Sinkevičijus.

Pexels/Ilustracija

Četrdesetak obaveza EU koje su objavljene tokom godišnje konferencije “Naš okean” održane ove sedmice u Atini, kreću se od borbe protiv zagađenja mora do podrške održivom ribolovu i investicijama u takozvanu plavu ekonomiju – održivu upotrebu pomorskih i resursa pitke vode za ekonomsku aktivnost.

“Okean je dio onoga što jesmo i dio je zajedničke odgovornosti”, naglasio je Sinkevičijus.

Služba EU za klimatske promjene “Kopernik” saopštila je prošlog mjeseca da je temperatura okeana u februaru dostigla rekordnu visinu. Veliku prijetnju za okeane predstavlja prekomjerni ribolov i plastični otpad, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh