Svijet

“Ledeno doba” okovalo Ameriku

Ogromna mećava nastavlja da pogađa dijelove Kalifornije i Nevade na zapadu Sjedinjenih Država.

Nevrijeme je zatvorilo glavne puteve i skijališta u dvije države i ostavio bez struje više od 15.000 domaćinstava, prenosi BBC, pišu nezavisne.

Snježna oluja je posebno jaka u planinskom regionu Sijera Nevade, sa udarima vjetra koji dostižu brzinu od 305 kilometara na sat.

Ljudi su tamo upozoreni na “veliku i ekstremnu opasnost od lavina”, uključujući i šire područje jezera Tahoe.

Mapa nestanka struje pokazuje skoro 15.000 korisnika u Kaliforniji i više od 1.000 u Nevadi bez struje.

Dio auto-puta Interstate 80 dužine 120 kilometara zatvoren je u subotu. Kalifornijska patrolna kancelarija za autoputeve u Trakiju, blizu granice sa Nevadom, objavila je na mreži X da su “osoblje hitne pomoći i kamioni za vuču imali teškoće da dođu do vozača zbog mećava”.

Nevrijeme je najviše pogodilo planinske oblasti.

Više od tri metra snijega se očekuje na višim nadmorskim visinama, rekao je meteorolog američke Nacionalne meteorološke službe, što bi moglo da stvori “zabrinutost po život” onima koji žive u blizini jezera Taho.

Nekoliko skijališta oko jezera je zatvoreno, a neki se da će ubrzo biti ponovo otvorena.

“Tamo pada prilično jak snijeg, duva vjetar, a struja je nestala u pola grada. Mi smo jedni od rijetkih otvorenih mjesta”, rekao je za AP Tomas Petkanas, barmen u Alibi Ale Vorks u Inklajn selu, blizu jezera Tahoe.

Zatvoren je i Nacionalni park Josmit, a posjetioci su zamoljeni da ga napuste. Koliko će ostati zatvoren, zavisi od vremenskih uslova, prenosi Euronews.

Meteorolozi su pozvali ljude da još ne napuštaju domove, upozoravajući da bi moglo da potraje iskopavanje putnika iz snijega ako se zaglave u oluji.

Sa druge strane, u nekim drugim dijelovima SAD, temperature su ekstremno visoke.

Šumski požari bijesne u Teksasu, gdje se vatrogasci bore da obuzdaju ogroman požar u teškim vremenskim uslovima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh