Svijet

NASA objavila poziv za kandidate ‘testnog’ života na Marsu, ovo su uslovi

Za sve koji su ikada sanjali o životu na Marsu, NASA je otvorila poziv za prijave potencijalnih ‘Marsovaca’, za simuliranu misiju na crveni planet. Riječ je o pozivu za kandidate za NASA-inu drugu planiranu misiju CHAPEA ili Crew Health and Performance Exploration Analog, koja će započeti u proljeće 2025. godine.

NASA - Shutterstock

Godinu dana će volonterska posada sastavljena od četiri osobe živjeti i raditi unutar Mars Dune Alpha u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Houstonu. 3D prostor, koji se prostire na 1700 kvadratnih stopa, dizajniran je tako da podsjeća na životne uvjete posade astronauta koji će u budućnosti sletjeti na površinu Marsa.

Unutar Mars Dune Alpha sudionici će uzgajati usjeve, održavati stanište, vježbati, izvoditi robotske operacije i ići u simulirane svemirske šetnje. I oni će se suočiti sa stvarnim problemima kao što su kvarovi opreme, kašnjenja u komunikaciji, okolišni stresovi i suočavanje s ograničenim resursima.

Proces prijave je sada otvoren i zatvorit će se 2. aprila, navodi agencija.
NASA-ini kriteriji

Program CHAPEA traži nepušače, zdrave građane Sjedinjenih Država u dobi od 30 do 55 godina koji dobro govore engleski jezik.

“Kandidati bi trebali imati snažnu želju za jedinstvenim, korisnim pustolovinama i zanimanje za doprinos NASA-inom radu na pripremi za prvo ljudsko putovanje na Mars”, navodi agencija.

Kada je riječ o odabiru posade CHAPEA, agencija ima na umu specifične kriterije koji su u skladu s načinom na koji odabiru astronaute.

Članovi posade na simuliranom Marsu trebaju magisterij iz STEM područja, kao što su inženjerstvo, matematika ili biologija, računarske ili fizičke nauke, ili srodni uslovi poput medicinske diplome, te moraju biti sposobni položiti fizički test za astronauta. Također im je potrebno dvije godine profesionalnog iskustva u odabranom području ili najmanje 1000 sati vremena kao zapovjednika mlaznog aviona.

Proces odabira mogao bi potrajati do 13 mjeseci, a finalisti će morati proći medicinske, psihološke i psihijatrijske testove kako bi bili sigurni da su psihički i fizički sposobni za tako dugu i izolirajuću misiju.

A tu su i uslovi ispisani “sitnim slovima”: alergije na hranu ili određeni lijekovi mogu uzrokovati diskvalificiranje kandidata. Tokom provjere kandidati mogu saznati kako će dobiti naknadu za svoje vrijeme ako budu odabrani.
Niz simulacija života na Marsu

Prva misija CHAPEA, koja je započela 25. juna 2023., trebala bi završiti 6. jula.

Posadu čine naučnica Kelly Haston, građevinski inženjer Ross Brockwell, liječnik hitne medicine Nathan Jones i mikrobiologinja Anca Selariu.

Do sada, tokom vremena u izolaciji, ekipa je požnjela svoje prve usjeve, uključujući lisnato povrće, papriku i paradajz, koristeći sistem kućnog vrtlarstva u zatvorenom prostoru. Tim je također išao na brojne simulirane “Marswalks” u crvenom pješčaniku od 1200 kvadratnih stopa dizajniranom da oponaša kako bi mogao izgledati odlazak na izlete po površini Marsa. A posada nastavlja provoditi biološke i fizičke pokuse i istraživanja.

Lekcije naučene iz uvodne misije CHAPEA pomoći će NASA-i da popuni rupe u znanju o tome kako osigurati da marsovske posade budu zdrave i da imaju odgovarajuće zalihe i podršku dok žive milioma kilometara daleko od Zemlje. Planirane su ukupno tri misije CHAPEA i sve imaju slične ciljeve.

“Druga misija bit će prilično slična prvoj misiji s istim ciljevima kako bismo prikupili dodatne podatke među sudionicima”, rekla je Anna Schneider, časnica za odnose s javnošću u Svemirskom centru Johnson. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh