Svijet

Zelenski tvrdi da je u Ukrajini vještački izazvan nedostatak oružja, imao poruku za Trumpa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovo uputio poziv da se njegovoj državi pomogne o naoružanju da bi se izbjegla, kako je izjavio, katastrofalna situacija u Evropi.

Volodimir Zelenski - agencije

Poziv je uputio tokom obraćanja na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Prema njegovim riječima, vještački izazvan nedostatak oružja samo će pomoći Rusiji. To je poručio u trenutku kada Ukrajini ponestaje oružja, dok se čeka da Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da konačno odobrenje za nastavak pomoći Ukrajini, kao i Izraelu i Tajvanu.

Nastavak američke pomoći, vrijedne desetine milijardi dolara, ovisi o republikancima koji imaju većinu u Predstavničkom domu, a koji podržavaju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pomoć uslovljavaju jačanjem sigurnosti na južnoj granici SAD-a. Shodno tome, Zelenski je naveo da je spreman da s Trumpom obiđe ukrajinska ratišta. prenosi klix

“Ako gospodin Trump dođe, spreman sam da s njim idem na prvu liniju fronta. Šta to znači pravi rat, a ne Instagram”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Tvrdi da je ukrajinska vojska bila prisiljena da se povuče iz grada Avdivke. Kao razlog povlačenja je istakao racionalizaciju potrošnje municije. Rusko osvajanje spomenutog grada je jedno od značajnih ruskih vojnih uspjeha u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh