Svijet

Papa Franjo će nakon smrti biti pokopan izvan Vatikana

Papa Franjo, koji je već pojednostavio brojne vatikanske raskošne ceremonije, odlučio je isto učiniti i s papinskim pogrebnim obredom i biti prvi u više od sto godina koji će biti pokopan izvan Vatikana.

Papa Franjo - BBC.co.uk

Papa, koji će u nedjelju imati 87 godina, otkrio je planove za svoj pogreb u intervjuu za meksičku televiziju “N+” u utorak naveče, povodom praznika Gospe od Guadalupe.

Franjo je objelodanio da s vatikanskim voditeljem ceremonija na pojednostavljenju dugih pogrebnih obreda koji su se koristili za njegove prethodnike.

Dodao je da je zbog svoje pobožnosti prema Mariji, Majci Božjoj, odlučio biti pokopan u rimskoj bazilici svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) gdje se tradicionalno odlazi moliti prije i nakon svakog inostranog putovanja.

Sveta Marija Velika najveća je marijanska crkva u Rimu i jedna je od četiri velike ili papinske bazilike. Nalazi se otprilike kilometar od Koloseuma.

Više od vijeka pape imaju posljednje počivalište u kripti ispod bazilike sv. Petra. Posljednji papa koji je pokopan izvan Vatikana je Lav XIII. kojem je posljednje počivalište u bazilici svetog Ivana Lateranskog, navodi “Tportal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh