Svijet

U Teksasu pogubljen muškarac: Oteo i zadavio petogodišnju curicu pa spalio njeno tijelo

Pogubljen je 53-godišnji muškarac koji je u novembru 2001. zadavio petogodišnju Alexandru Flores nakon što ju je oteo iz trgovine Walmart dok je njezina porodica bila u božićnoj kupovini.

Policija - Ilustracija

David Renteria dobio je smrtonosnu injekciju u državnom zatvoru u Huntsvilleu u Teksasu, piše Sky News.

Djevojčicu, najmlađu od osmero djece, Renteria je odveo iz trgovine u El Pasu prije nego ju je zadavio i spalio njezino tijelo, rekli su tužitelji. Ostaci djeteta pronađeni su sljedeći dan u uličici udaljenoj 25 kilometara. Renteria se pomolio prije pogubljenja, a cijeli postupak su kroz prozor udaljen samo nekoliko metara pratili svjedoci, uključujući rodbinu njegove žrtve.

Zamolio je za oprost i rekao:

“Žao mi je za sve nedjela koja sam učinio. I za one koji su pozvali na moju smrt, koji me namjeravaju ubiti, opraštam vam. Ne prođe dan da ne razmišljam o sudbonosnim događajima tog dana i onome što se dogodilo. Ne postoje riječi kojima se može opisati kroz što prolaziš i ja to razumijem”, poručio je.

Svojoj sestri i prijatelju je poručio da je “dobro” i da je “jak”.

“Sve vas volim, zaista. Vidimo se u sljedećem životu”, dodao je.

Zatim je počeo recitirati molitvu Oče naš, ali nije ju uspio dovršiti. Pogubljen je dozom pentobarbitala, snažnog sedativa.

Pogubljenje je izvršeno nakon što je Vrhovni sud SAD-a odbio dva odvojena zahtjeva odbrane za odgodom. Jedan zahtjev proizašao je iz nastojanja ubicinih advokata da dobiju pristup dokazima za koje su rekli kako bi mogli pokazati da on nije odgovoran za djevojčinu smrt.

Još jedna žalba koju je sud odbio kasno u četvrtak, 16. novembra, bila je usredotočena na tvrdnje da će pogubljenje izazvati “tešku bol” kršeći zabranu okrutnog kažnjavanja.

Tužitelji su rekli da krv pronađena u ubicinom kombiju odgovara žrtvinoj i da je njegov otisak dlana pronađen na plastičnoj vrećici stavljenoj preko Alexandrine glave prije nego što je njezino tijelo zapaljeno,prenosiRadiosarajevo

Tužitelji su tvrdili da je Renteria kružio dućanom oko 40 minuta prije nego što se usredotočio na curicu. Snimak loše kvalitete s nadzorne kamere pokazuje žrtvu kako napušta trgovinu s ubicom. Renteria je dugo tvrdio da su ga članovi bande Barrio Azteca, uključujući osobu pod nadimkom “Flaco”, prisilili da otme curicu i kako su je potom ubili.

Renteria je bio osmi zatvorenik u Teksasu koji je pogubljen ove godine. Njegovo pogubljenje bilo je jedno od dva izvršena 16. novembra u SAD-u. Casey McWhorter primio je smrtonosnu injekciju u Alabami jer je ubio čovjeka tokom pljačke 1993. godine. Time je ukupni broj pogubljenja u SAD-u ove godine narastao na 23.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh