Svijet

Amerikanci jedno, Izraelci drugo: ‘Ništa od četverosatnih pauza u napadima na Gazu‘

Glasnogovornik IDF-a kazao je da nema promjena u politici humanitarnih pauza u Gazi, negirajući tako tvrdnje SAD-a o tome da će biti uvedene svakodnevne četverosatne humanitarne pauze.

Smoke is rising after an Israeli strike on Gaza seen from a viewpoint in Southern Israel October 24, 2023. REUTERS/Violeta Santos Moura

Glasnogovornik IDF-a potvrđuje da vojska planira samo “taktičke, lokalne pauze za humanitarnu pomoć, koje su ograničene u vremenu i području,” kao odgovor na tvrdnju glasnogovornika Bijele kuće da će se Izrael uključiti u svakodnevne, četverosatne humanitarne pauze širom sjeverne Gaze.

Potpukovnik Richard Hecht rekao je novinarima da su planirane pauze nastavak izraelske politike humanitarnog koridora: četverosatni prozori kako bi se omogućilo civilima da putuju od sjevera do juga Gaze, koji je relativno sigurniji i prima humanitarnu pomoć.

“Vidimo ljude kako se sele, desetine tisuća, iako postoji pritisak Hamasa da ih ne pusti”, kazao je Hecht, dodajući da IDF to planira proširiti i činiti više.

On je naglasio da nije došlo do promjene politike i da su to taktičke stanke za kretanje iz određenih područja ka jugu Gaze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh