Svijet

Izraelci od SAD-a traže 24.000 pušaka: Amerikanci se nećkaju i imaju jako dobar razlog za to

Tri predložene serije poluautomatskih i automatskih pušaka procjenjuju se na 34 milijuna dolara

Izraelska vojska - Vijesti.ba

Američki dužnosnici u strahu su da će paket oružja koji zahtijeva izraelska vlada, 24.000 jurišnih pušaka, završiti u rukama doseljenika i civilnih milicija koje pokušavaju Palestince istjerati sa Zapadne obale.

Ova zabrinutost porasla je nakon što je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir viđen prošlog tjedna na društvenim mrežama kako dijeli oružje civilima na političkom događaju u Bnei Braku i El‘adu – oba grada blizu Tel Aviva u kojima dominira vjerska ekstremna desnica.

Tri predložene serije poluautomatskih i automatskih pušaka procjenjuju se na 34 milijuna dolara i naručuju se izravno od američkih proizvođača oružja. One zahtijevaju odobrenje State Departmenta i Kongresa.

Izraelska policija nastoji ojačati svoj arsenal oružja nakon što su dužnosnici obećali tisuće komada oružja izraelskim civilima u brojnim mjestima i gradovima, uključujući izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Oko 500.000 Izraelaca preselilo se u tamošnja naselja tijekom mnogo godina, koja vojnim kontrolnim točkama, ogradama i drugim mjerama okupacije izraelske vlade drže na tom području 2,7 milijuna Palestinaca koji žive u zasebnim malim enklavama.

Čak i prije nego što su napadi militantne skupine Hamas 7. listopada pokrenuli rat u Gazi, nasilje kojim su izraelski doseljenici na Zapadnoj obali nastojali otjerati Palestince posljednjih je godina bilo u porastu. Porast netrpeljivosti prema Palestincima američki dužnosnici pripisali su zapaljivim izjavama izraelskih dužnosnika koji podržavaju aneksiju Zapadne obale i tome što je krajnje desna vlada premijera Benjamina Netanyahua ohrabrivala doseljenike.

Od 7. listopada više je od 150 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali, što je jednako sveukupnom broju u cijeloj 2022., prema palestinskom ministarstvu zdravstva. Neki od njih stradali su u sukobima s izraelskom vojskom, no neki su bili žrtve civila koji su posjedovali oružje. U izjavi od 10. listopada Ben-Gvirova politička stranka Židovska moć najavila je da će ministar podijeliti 10.000 pušaka civilima, od kojih su neki u naseljima na Zapadnoj obali.

Biden je 25. listopada izjavio: “Nasilje ekstremnih doseljenika dolijevanje je benzina na vatru.‘‘ Državni tajnik Antony J. Blinken izrazio je zabrinutosti tijekom svog posjeta Tel Avivu u petak 3. studenoga te razgovora sa šefom Palestinske uprave, Mahmoudom Abbasom u Ramali u nedjelju.

Izraelski dužnosnici smatraju da je masovno naoružavanje civila nužno za sprečavanje napada koje predvodi Hamas.

“Oružje u pravim rukama spašava živote! To smo vidjeli u prvim danima rata”, izjavio je Ben-Gvir u objavi na društvenim mrežama. Paralelno je izraelska vlada olakšala dobivanje dozvola za oružje, što je korak koji će omogućiti da 400.000 civila nabavi oružje, rekao je Ben-Gvir.

Među demokratima raste osuda Bidenovih poteza, jer je dosad prodan širok raspon oružja Izraelu uključujući streljivo koje se sada koristi za napade na Gazu. Kritičari tvrde da će se po novim izraelskim mjerama stvoriti civilne milicije, na koje ima utjecaj ekstremno desna politika, koje bi mogle napadati palestinsku manjinu, kao i Palestince koji žive na Zapadnoj obali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh