Svijet

UN: Više od 100.000 djece pogođeno snažnim zemljotresom u Maroku

Oko 100.000 djece u Maroku pogođeno je snažnim zemljotresom koji je prošlog petka pogodio tu državu u sjevernoj Africi, saopštio je u ponedjeljak Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

Zemljotres u Maroku - reuters

“Iako UNICEF još ne zna tačan broj ubijene i povrijeđene djece, posljednje procjene iz 2022. godine pokazuju da djeca predstavljaju gotovo trećinu stanovništva u Maroku”, navodi agencija u saopštenju.

Prema procjenama UN-a, više od 300.000 ljudi pogođeno je u Marakešu i na planinama Visokog Atlasa nakon zemljotresa jačine 7 stepeni po Rihterovoj skali.

Gubitak ljudskih života u potresu je porastao na 2.862, a broj povrijeđenih na 2.562.

Vlasti strahuju da će se ove brojke povećati.

Zemljotres magnitude 7 stepeni po Rihterovoj skali dogodio se u noći 8. septembra u Maroku, sa epicentrom u oblasti El-Huz u Marakešu.

Osim Marakeša, zemljotres je pogodio i glavni grad Rabat te gradove Kazablanku, Meknes, Agadir i Fes.

Spasilački timovi nastavili su potragu za nestalim osobama zarobljenim pod ruševinama četvrti dan nakon razornog potresa.

Nekoliko stranih spasilačkih timova već je stiglo u Maroko kako bi se pridružili naporima spašavanja preživjelih.

Maroko je do sada prihvatio pomoć Španije, Velike Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U nedjelju je Vlada Maroka otvorila poseban račun u Centralnoj banci za primanje donacija za žrtve potresa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh