Svijet

Potresna ispovijesti stočara iz Maroka: “Morao sam birati hoću li spasiti sina ili roditelje”

Tayeb ani Ighenbaz bio je prisiljen birati hoće li spasiti svog 11-godišnjeg sina ili roditelje kada su ostali zarobljeni ispod ruševina nakon razornog potresa koji je pogodio Maroko. Stočar iz male zajednice u planinama Atlas kaže da ga proganja odluka koju je morao donijeti.

otac i sin - BBC

Tayeb je bio sa suprugom, dvoje djece i roditeljima u petak navečer u njihovoj kamenoj kući kada ju je zatresao najjači potres koji je Maroko doživio u 60 godina. Njegova kuća sad je ruševina. Odveo je novinara BBC-ja do ruševina. Pokazuje na njih i govori: “Tamo su bili”.

“Sve se dogodilo tako brzo. Kad se dogodio potres, svi smo potrčali prema vratima. Tata je spavao, a ja sam viknuo mami da dođe, ali ona je ostala čekati ga”, prisjeća se. S druge strane vidio je samo suprugu i kćerku.

Dok se vraćao u srušenu zgradu, Tayeb je pronašao i svog sina i roditelje zarobljene ispod ruševina. Mogao je vidjeti ruku sina kako viri kroz ruševine. Znao je da mora djelovati brzo i krenuo je u smjeru svog sina Adama očajnički kopajući po ruševinama kako bi ga izvukao.

Kada se okrenuo prema roditeljima, zarobljenim ispod velike kamene ploče, kaže da je bilo prekasno. “Morao sam birati između roditelja i sina”, kaže sa suzama u očima. “Nisam mogao pomoći roditeljima jer je zid pao preko pola njihovih tijela. To je tako tužno. Vidio sam svoje roditelje kako umiru”, dodaje.

Tayeb pokazuje mrlje na svojim svijetlim trapericama govoreći da je to krv njegovih roditelja. Sva mu je odjeća u kući, a od potresa se nije mogao presvući. Porodica sada živi s rođacima u improviziranim šatorima u blizini bivše kuće. Tayeb kaže da je sav njegov novac bio u kući i da je većina njegovih koza stradala.

“To je kao ponovno rođenje. Bez roditelja, bez kuće, bez hrane, bez odjeće”, kaže. “Sada imam 50 godina i moram početi ispočetka”, dodaje.

Dok razgovara s novinarom, dolazi njegov sin Adam, odjeven u Juventusov dres s Ronaldovim imenom na leđima. Grli oca. “Otac me spasio od smrti”, govori uz osmijeh. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh