Svijet

Pogledajte koje zanimanje u Njemačkoj se plaća 8.000 maraka mjesečno

Istraživanje njemačkog Saveznog zavoda za statistiku pokazalo je kako prosječni Google zaposlenik u Njemačkoj s punim radnim vremenom zarađuje oko 4.100 eura (oko 8.000 KM) mjesečno. Preračunato na godinu, to je oko 49.200 eura (oko 96.000 KM) plate.

U SAD-u kažu da u prosjeku zarađuju oko pet puta više. Savezni zavod za Statistiku ne piše je li riječ o neto ili bruto platama.

Prosječna plata zaposlenika američkog Googlea u 2022. bila je oko 280.000 američkih dolara (oko 546.6 hiljada KM) godišnje. Ove informacije proizlaze iz internih Google dokumenata koje je objavio poslovni portal Business Insider. prenosi radiosarajevo

Na temelju anketa, 12.000 zaposlenika dobrovoljno je iznijelo svoje mišljenje o tome koliko zarađuju u Googleu, kao i o dijeljenju paketa i općih bonusa od svog poslodavca.

Plate općenito rastu s dužinom zaposlenja u Googleu. A to očito može, posebno na nekim pozicijama, biti na vrtoglavim visinama. Prema podacima, najviše prihode u Googleu imaju programeri softvera: svake godine na njihovom računu završi oko 654.000 eura (oko 1.27 miliona KM). U ostalim odjelima (npr. dizajn, prodaja, pravo) najviše plate i dalje dosežu protuvrijednost do 364.000 eura (oko 710 hiljada KM).

I u Njemačkoj programeri općenito prilično dobro zarađuju. Koliko tačno ovisi, naravno, o prirodi njihovog posla te veličini i finansijskoj snazi ​​kompanije u kojoj rade. Prema saopćenju Savezne agencije za zapošljavanje, prosječna godišnja plata na menadžerskoj poziciji u razvoju software-a u Njemačkoj iznosi oko 81.000 eura (oko 158 hiljada KM), što je daleko od brojki u Googleu.

Osjetno viši troškovi života u SAD-u u određenoj mjeri objašnjavaju zašto ljudi tamo u prosjeku zarađuju više nego u Njemačkoj, prenosi Vecernji.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh