Svijet

Hiljade Izraelaca, protivnika reforme pravosuđa, maršira ka Jerusalemu

Hiljade Izraelaca, protivnika reforme pravosuđa, pridružilo se u subotu maršu ka izraelskom parlamentu (Knessetu) u Jerusalimu u posljednjem pokušaju da se spriječi usvajanje prijedloga zakona o ograničenju sudskog nadglednja odluka vlade.

Podatak o broju učesnika marša nije zvanično objavljen, ali video snimci pokazuju da ih ima znatno više nego u petak kada je rečeno da maršira više 10.000 ljudi.

Demonstranti su u utorak krenuli iz Tel Aviva, udaljenog 70 kilometara, a proteklu noć su proveli u Šorešu 18 kilometara od Jerusalema i u subotu ujutro su ponovo krenuli.

Pridružile su im se hiljade iz cijelog Izraela na posljednjoj dionici marša po velikoj vrućini.

Kolona ljudi proteže se nekoliko kilometara i još stotine ih je okupljeno na mostovima preko puta. Oni pozdravljaju učesnike marša.

Saobraćaj je usporen, ali ga demonstranti ne blokiraju namjerno, prenose izraelski mediji.

Neki učesnici su izjavili da strahuju za budućnost zemlje i ocijenili da je trenutak historijski, a broj demonstranata zadivljujući.

Organizatori su najavili da će podići šatore u Jerusalemu i tamo ostati dok se vladajuća koalicija sprema da naredne sedmice usvoji zakon koji zabranjuje sudovima da obaraju odluke vlade i ministara ako iz smatraju nerazumnim.

Taj zakon bi trebalo da bude prvi dio sporne reforme koji će stupiti na snagu.

Uz protest ispred Knesseta u subotu uveče će protivnici prijedloga zakona, kako se očekuje, protestovati i ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalemu, u Tel Avivu i na još 150 mjesta širom zemlje.

To je bilo uobičajeno otkako je plan najavljen početkom januara, a u subotu se masovno protestuje 29. put.

Protesti se održavaju pod sloganom “Nećemo dopustiti (Netanjahuu) uništenje našeg doma”.

Učesnici marša se nadaju da bi ministar odbrane Joav Galant mogao uticati da se odloži glasanje o prIJedlogu zakona predviđeno za ponedJeljak, između ostalog, zbog protivljenja bez presedana u redovima vojnih rezervista.

Galant je rekao da on preduzima mere da se postigne širok konsenzus.

Pristalace reforme kažu da je neophodna kako bi se spriječilo i miješanje suda u odluke vlade jer sudije nisu izabrane na izborima kao poslanici.

Protivnici kažu da će se tako oslabati moć suda da razmatra odluke koji nanose štetu građanskim pravima i narušiti sposobnost da se štiti nezavisnost javnih službenika na osjetljivim pozicajama poput vrhovnog tužioca, šefa policije i drugih, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh