Svijet

Stoltenberg: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šef NATO-a Jens Stoltenberg upravo drže konferenciju za medije.

Jens Stoltenberg - AFP

Stoltenberg je odmah na početku potvrdio da će Ukrajina postati članica NATO-a.

“Dogovorili smo se o trodijelnom paketu koji približava Ukrajinu NATO-u. Višestruki program praktične pomoći, osnivanje novog vijeća koje će povezivati NATO i Ukrajinu i potvrdu da će Ukrajina postati članica NATO-a te ukidanje zahtjeva za članstvo u akcijskom članu, prenosi Index.

Što se tiče članstva u NATO-u, Stoltenberg je rekao da će savez uputiti pozivnicu za NATO “kada se saveznici slože, kada se ispune uslovi”.

“Kad rat završi, moramo osigurati da postoje vjerodostojni aranžmani za sigurnost Ukrajine kako se historija ne bi ponovila”, kazao je Stoltenberg.

Okrećući se ukrajinskom predsjedniku rekao je: “Danas se sastajemo kao jednaki, radujem se danu kada ćemo se sastati kao saveznici.”

Zelenski: Trenutno nedostaje sigurnosti u Ukrajini

Zelenski je svoje obraćanje počeo tvrdnjom da trenutno nedostaje sigurnosti u Ukrajini.

“Zahvaljujem NATO-u na tri paketa podrške. Razgovarao sam o tome što se još može učiniti kako bi se pomoglo ukrajinskom narodu. Imamo pozitivne vijesti o novom paketu potpore odbrani koji dolazi od naših partnera”, kazao je ukrajinski predsjednik.

“Želio bih uputiti riječi zahvalnosti tebi Jens”, dddao je Zelenski obraćajući se šefu NATO-a.

Međutim, dodao je da bi “optimalan” rezultat samita bio da Ukrajina dobije izravan poziv za pridruživanje vojnom savezu, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh