Svijet

Francuska redukovala javni prevoz zbog nemira

U regionu Pariza drugi dan zaredom zaustavlja se potpuno autobuski i tramvajski saobraćaj poslije 21 sat po lokalnom vremenu zbog nemira koji su izbili širom Francuske…

Tanjug/AP - Nemiri u Francuskoj

U regionu Pariza drugi dan zaredom zaustavlja se potpuno autobuski i tramvajski saobraćaj poslije 21 sat po lokalnom vremenu zbog nemira koji su izbili širom Francuske nakon što je u utorak 17-godišnjeg tinejdžera alžirskog i marokanskog porijekla ubila policija u pariskom predgrađu Nanter.

Uprava za javni prevoz Il de Fransa, najnaseljenijeg regiona u Francuskoj koji uključuje glavni grad i njegova predgrađa, saopštila je da će tramvajski i autobuski saobraćaj biti potpuno zaustavljen uveče najkasnije do 21 sat, kao i da će se ta mjera obnavljati svake večeri do daljnjeg.

Javni prevoz se takođe ukida poslije 19 sati u Marseju i 20 sati po lokalnom vremenu u Lionu, objavio je Bi-Bi-Si.

Poslije četiri dana nemira širom Francuske, masovna javna okupljanja se otkazuju širom zemlje.

Otkazani su koncerti francuske pjevačice Milen Farmer u petak i danas u sjevernom predgrađu Pariza.

U Marseju je odložen i Prajd marš koji je bio planiran za danas.

Francuski lanac prodavnica Fnac bio je spreman za posljednju noć svog festivala “Fnac Live Paris”, ali je i to otkazano.

Školski okruzi Versaja, Pariza i Kreteja pozvali su direktore škola da odlože ili otkažu planirane školske svečanosti na kraju školske godine.

Francuski predsjednik Emanuel Makron otkazao je posjetu Njemačkoj koja je trebalo da počne sutra.

Danas je počela i ceremonija sahrane tinejdžera, identifikovanog samo kao Nahel, kojeg je policija ubila u predgrađu Pariza.

Tinejdžera alžirskog i marokanskog porijekla, ubio je policajac u utorak jer navodno nije želio da zaustavi automobil.

Ubistvo 17-godišnjaka pokrenulo je talas nezadovoljstva i proteste koji su se pretvorili u sukobe sa policijom u Parizu i širom Francuske, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh