Svijet

Objavljene su prve počasti povodom rođendana kralja Čarlsa

Najveća priznanja dodijeljena su glavnoj urednici Voguea Vintur.

Kralj Charles - Andrew Milligan - Pool/Getty Images

Među osobama kojima je britanski kralj Čarls (Charles) odao počast u povodu svog prvog službenog rođendana kao monarha su glavna urednica Voguea Ana Vintur (Anna Wintour), bivša nogometna zvijezda Ian Rajt (Wright) i pisac Ijan Mekjuan (Ian McEwan), objavila je jučer Buckinghamska palača.

Važna tradicija

Počasti se tradicionalno objavljuju u povodu monarhova službenog rođendana koji će se proslaviti danas paradom Trooping the Colour. Kralj ima rođendan u novembru, ali se on službeno obilježava u junu. Tradicija je da se tim povodom odaje počast kako poznatim osobama tako i ljudima koji su zadužili širu javnost i državu.

Kralj je ginekologa Alana Farthinga, koji se brinuo o princezi Kejt (Kate) tokom rođenja njene djece imenovao zapovjednikom Kraljevskog viktorijanskog reda. Farthing se smatra stručnjakom za ginekološki rak, a radi i u privatnoj bolnici King Edward VII. u Londonu, koja se desetljećima brine za članove kraljevske porodice.

Najveća priznanja dodijeljena su glavnoj urednici Voguea Vintur, romanopiscu dobitniku Bookera Mekjuanu i profesoru medicine sa Univerziteta Oxford Džonu Belu (John Bell), koji su proglašeni počasnim pratiteljima kralja. Osnovan 1917. godine, red u kojemu su oni koji imaju zasluge od nacionalnog značaja ima samo nekoliko desetaka članova.

Proglašen vitezom

Bivši nogometaš koji je postao televizijski stručnjak Rajt proglašen je časnikom Najizvrsnijeg reda Britanskog Carstva, a Ričard Mur (Richard Moore), bivši šef vanjske obavještajne službe MI6, proglašen je vitezom. Pisac Sir Martin Amis proglašen je vitezom dan prije nego što je umro u maju u dobi od 73 godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh