Svijet

Donald Trump danas pred sudom u Miamiju

– Nikada nije bilo ništa slično. Ovakav lov na vještice nikada se nije dogodio – rekao je Trump lokalnoj konzervativnoj hispanoameričkoj radio stanici…

Donald Trump - Twitter

Donald Trump bi se trebao pojaviti na sudu u utorak kako bi se suočio s desetinama tačaka krivičnih djela zbog lošeg rukovanja tajnama američke vlade, u najozbiljnijoj do sada oluji kriminalnih istraga koje prijete da poremete njegovu namjeru da ponovo osvoji Bijelu kuću.

Bivši predsjednik planira putovati povorkom automobila na 25-minutni put od svog golf terena u Miamiju do zgrade federalnog suda, gdje se očekuje da će poreći 37 tačaka optužnice za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata i ometanje pokušaja da se oni vrate.

Lider republikanaca se kandiduje za ponovni izbor, a odane pristalice već su počele da izlaze na ulice uoči saslušanja, dok se policija u Miamiju sprema za proteste do 50.000 ljudi i priprema za mogućnost nasilja.

– Nikada nije bilo ništa slično. Ovakav lov na vještice nikada se nije dogodio – rekao je Trump lokalnoj konzervativnoj hispanoameričkoj radio stanici nakon što je u ponedjeljak stigao u Miami iz svoje ljetne kuće u New Jerseyu.

– Kad pogledate šta su uradili, i kada pogledate krivična djela i užasna djela koja su počinili, a onda su krenuli na mene – kazao je on.

Borbeni milijarder, koji u srijedu puni 77 godina, optužen je da je namjerno gomilao desetine jasno označenih vladinih tajni koje je nezakonito odnio u svoju vilu na plaži na Floridi kada je napustio funkciju 2021. godine, odbijajući da ih vrati te za zavjeru da ometa istražitelje u potrazi za njima.

On je također optužen za dijeljenje osjetljivih američkih tajni s ljudima koji nisu imali sigurnosnu dozvolu, u mnogo ozbiljnijem slučaju od bilo kojeg s kojim se ranije suočavao, uz optužbe za koje mogu biti izrečene zatvorske kazne na više decenija, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh