Svijet

Počinje najveća zračna vježba u historiji NATO-a

NATO će u danas započeti najveću vježbu raspoređivanja zračnih snaga u Evropi u historiji saveza u znak zajedništva prema partnerima i potencijalnim prijetnjama poput Rusije.

NATO - Agencije

Vježba ‘Air Defender 23’ pod njemačkim vodstvom trajat će do 23. juna i uključivat će oko 250 vojnih aviona iz 25 NATO i partnerskih zemalja, uključujući Japan i Švedsku, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje savezu.

Do 10.000 ljudi učestvovat će u vježbama namijenjenim jačanju interoperabilnosti i spremnosti za zaštitu od bespilotnih letjelica i krstarećih projektila u slučaju napada na gradove, aerodrome ili morske luke unutar teritorija NATO-a.

Predstavljajući planove prošle sedmice, general-pukovnik Ingo Gerhartz iz njemačkog Luftwaffea rekao je da je vježba ‘Air Defender’ zamišljena 2018. dijelom kao odgovor na rusku aneksiju Krima od Ukrajine četiri godine prije, iako je rekao da “nije bila usmjerena ni na koga “.

Rekao je da iako će NATO braniti ‘svaki centimetar’ svog teritorija, vježba neće poslati nikakve letove, na primjer, u smjeru Kalinjingrada, ruske enklave koja graniči s državama članicama saveza Poljskom i Litvanijom, navodi France 24.

-Mi smo odbrambeni savez i tako je planirana ova vježba – rekao je.

Američka ambasadorica u Njemačkoj Amy Gutmann rekla je da će vježba pokazati “agilnost i brzinu naših savezničkih snaga” te da je njena namjera poslati poruku zemljama uključujući Rusiju, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh