Svijet

Zašto biste barem jednom u životu trebali posjetiti Agru?

Od Taj Mahala do tvrđave Agra, grad Agra je dom jednih od najvažnijih indijskih spomenika koji pričaju priču o živopisnoj povijesti zemlje…

Agra - Shutterstock

Iako je Agra najpoznatija po tome što se ovdje nalazi najfascinantniji mauzolej na svijetu – Taj Mahal, postoje i druge atrakcije izvan ovog svjetski poznatog spomenika koje vrijedi razgledati u Agri. Od Akbarove grobnice do tvrđave Agra, ovo mjesto je dom jednih od najvažnijih indijskih spomenika koji pričaju priču o živopisnoj povijesti zemlje.

Indija – sedma najveća država na svijetu

Dom jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, Indija je mozaik multikulturalnih iskustava. Uz bogatu baštinu i bezbroj atrakcija, zemlja je među najpopularnijim turističkim odredištima na svijetu. Prostire se na površini većoj od milijuna kvadratnih kilometara, i proteže se od snijegom prekrivenih himalajskih visova do tropskih kišnih šuma na jugu.

Kao sedma najveća zemlja na svijetu, Indija se izdvaja od ostatka Azije, obilježena planinama i morem, koji zemlji daju poseban geografski entitet. Dok putujete prostranstvom zemlje, dočekuju vas različite nijanse kuhinja, vjera, umjetnosti, zanata, glazbe, prirode, plemena, povijesti i avanturističkih sportova. Indija ima očaravajući spoj starog i novog.

Taj Mahal -Unsplash

Taj Mahal – simbol Agre, simbol Indije

Taj Mahal je ikona Indije i jedna od najvećih turističkih atrakcija na svijetu koja svake godine privlači milijune posjetitelja u grad Agra. Vidjeli ste Taj Mahal u povijesnim knjigama, na razglednicama i na društvenim mrežama. Ali sada ste krenuli u Indiju i konačno imate priliku vidjeti ovo odredište u stvarnom životu.

Veličanstvena građevina datira iz 17. stoljeća. Mogulski car Shah Jahan bio je slomljen nakon što je njegova voljena supruga Mumtaz Mahal preminula tijekom poroda, te joj je odlučio odati počast bijelim mauzolejom. Izgradnja je trajala više od 20 godina i zahtijevala je radnu snagu od oko 20 tisuća radnika.

Taj Mahal nije jedino mjesto UNESCO-ove svjetske baštine u Agri – u gradu se nalazi i utvrda Agra, stoljetna utvrda od crvenog pješčenjaka koja je nekoć bila carski grad za slijed vladara Mogula.

Utvrda Agra – mjesto koje oduzima dah

Utvrda Agra koju je izgradio mogulski car Akbar 1565. godine, veličanstvena je utvrda izgrađena kao oda veličanstvenosti tog carstva. Obuhvaćajući unutar svojih 2,5 kilometara dugih ograđenih zidina zadivljujući carski grad, tvrđava je u obliku polumjeseca, čiji istočni zid okružuje rijeka Yamuna.

Kažu da je gradnju utvrde prvobitno započeo car Akbar, ali ga je dovršio njegov unuk šah Džahan, koji je ovdje dodao većinu mramornih spomenika. Prvobitno su postojala četiri ulazna vrata, od kojih su dvoja zazidana, a danas su otvorena tek jedna – vrata Amar Singha. Utvrda Agra se smatra remek-djelom planiranja, dizajna i izgradnje, a svakom turistu koji dolazi u Agru, savjetujemo da izdvoji barem jedan dan za istraživanje ove impozantne utvrde.

Dok većina putnika možda želi pobjeći od Agrinih iscrpljujućih gužvi čim napuste Taj Mahal, trebali biste razmisliti o tome da se ovdje zadržite malo dulje. Smještaj je ovdje dostupan i dolazi u svim oblicima. Ovdje možete pronaći luksuzna odmarališta s privatnim bazenom, ili nešto skromniji smještaj koji će vas upoznati s domaćinima. Odabira ne nedostaje, a svatko će pronaći nešto unutar svog budžeta.

Do Agre ćete najlakše doći vlakom ili taksijem iz Delhija, vožnja traje manje od dva sata, a doći će vas od 2 do 11 američkih dolara, a vožnju taksijem platiti ćete oko 50 dolara, piše Punkufer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh