Zdravlje

Konzumiranje kafe u trudnoći može biti opasno

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju trudnicama da ne konzumiraju više od 200 mg kofeina dnevno, što je ekvivalentno oko dvije šoljice kafe.

Svaka trudnica treba da bude oprezna s napicima s kofeinom. Kineski naučnici upozoravaju žene da ne piju previše kafe tokom trudnoće jer bi to moglo povećati rizik od autizma njihovog djeteta.

Osnova za ovu preporuku je studija Univerziteta u Wuhanu. Studija na pacovima je osmišljena da ispita kako bi dijeta bogata masnom i prerađenom hranom nakon rođenja, u kombinaciji s kofeinom, dovela do simptoma autizma.

Podijelili su trudne pacove u dvije grupe – grupu koja je konzumirala ekvivalent od 1,5 šolja kofeina i grupu koja je liječena placebom. Sprovedeno je testiranje ponašanja kako bi se otkrila ponašanja slična autizmu kod potomaka. Životinje koje su bile izložene kofeinu u materici češće pokazuju znakove autizma nakon rođenja, kao što su: B. socijalna disfunkcija i slaba prostorna mašta. Istraživači vjeruju da je to zbog promjena u funkciji mozga u materici koje rezultiraju lošom komunikacijom između nervnih ćelija, što zauzvrat dovodi do simptoma autizma.

Novorođeni pacovi izloženi kofeinu in utero, a kasnije koji su konzumirali dijetu bogatu mastima bili su u još većem riziku od simptoma sličnih autizmu. Efekti su bili najuočljiviji kod mužjaka pacova, što sugeriše da se slična razlika može vidjeti i kod ljudskih beba.

Smatra se da kofein ometa razvojni napredak, dok visoki nivoi kofeina podstiču upalu i neravnotežu crijevnih bakterija, što povećava vjerovatnoću da će dete pokazati znakove autizma. Nakon rođenja, oni su potom podijeljeni u grupe na osnovu njihove prehrane, pri čemu su neki primali standardnu ​​ishranu, a drugi hranu bogatu mastima, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh